ГоловнаСвіт

У Бразилії судять 38 соратників екс-президента

За даними слідства, обвинувачені платили своїм колегам по 10 тисяч доларів на місяць в обмін на їхню лояльність під час голосування.

У Бразилії судять 38 соратників екс-президента
Верховный суд Бразилии
Фото: Newsru.com

Верховний суд Бразилії розпочав кримінальну розгляд у справі про корупцію 38 членів владної Робітничої партії.

Усіх можновладних чиновників звинувачують в організації злочинної та, як її охарактеризував прокурор Роберто Гуржел, "найсміливішої, обурливої схеми корупції та розтрати державних коштів, яку будь-коли бачили в Бразилії". За даними слідства, обвинувачені платили своїм колегам з владної коаліції по 10 тисяч доларів на місяць в обмін на їхню лояльність під час урядових голосувань.

При цьому прокурори стверджують, що гроші, які чиновники використовували для хабарів, брали з рекламних бюджетів державних компаній. Сукупно на це витратили близько 40 мільйонів доларів казенних коштів. У народі цей скандал, що вибухнув ще 2005 року, назвали mensalao, тобто "велика щомісячна допомога".

Справу про хабарі в парламенті не випадково розслідували так довго: вона безпосередньо зачіпає інтереси верхівки бразильської еліти і неминуче позначиться на майбутній розстановці фігур на "дошці влади", зазначає "Россия 24".

Досить сказати, що на лаві підсудних опинилися відразу три колишні міністри. Особливої гостроти процесу, який журналісти вже охрестили "процесом століття", додає і той факт, що обвинувачені належали до найближчого оточення колишнього президента країни Луїса Інасіу Лули да Сілви - одного з найуспішніших бразильських лідерів, який розраховував незабаром повернутися у велику політику.

Чи не основним обвинуваченим вважають колишнього голову апарату президента, одного з давніх лідерів владної партії Жозе Дірсеу. Слідство вважає, що саме він був ватажком злочинної групи. Однак адвокат Дірсеу Хосе Луїс Олівейра Ліма заявляє, що "так званої купівлі голосів" ніколи не було.

"Немає жодних доказів будь-якого використання державних коштів. Десятки свідків упевнено стверджують, що Дірсеу нічого не знав про кредити і трансфери", - сказав Ліма. Не визнають своєї провини й інші обвинувачені.

Варто зазначити, що суд, який, як очікується, триватиме місяць, розпочався лише за кілька тижнів до важливих муніципальних виборів. На думку аналітиків, незважаючи на те, що екс-президент заявляє про те, що не знав про махінації, цей судовий розгляд може підірвати репутацію Лули, який займав посаду президента Бразилії з 2003-го по 2010 рік і досі залишається дуже популярним у Бразилії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram