ГоловнаСвіт

ООН: насильство в Сирії перешкоджає гуманітарній допомозі

ООН: насильство в Сирії перешкоджає гуманітарній допомозі
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Представник Програми розвитку ООН (ПРООН) Роберт Воткінс заявив, що ескалація насильства в Сирії перешкоджає зусиллям ООН з розширення операцій з надання допомоги, необхідної більш ніж 1 млн людей, які постраждали внаслідок 15 місяців безладдя в країні.

Про це повідомляє Reuters 22 червня.

Воткінс, представник ПРООН у сусідньому із Сирією Лівані, заявив, що ООН, як і раніше, надає гуманітарну допомогу сирійцям, але плани зі створення відділень у чотирьох найбільш постраждалих районах країни наражаються на перешкоди.

"Зростання насильства надзвичайно ускладнює польову присутність (ООН у Сирії), що вкрай важливо для забезпечення доставки гуманітарної допомоги. Гуманітарні поставки, втім, тривають, хоча й не такими темпами, як ми сподівалися, і як це продиктовано потребами", - наголосив Воткінс.

Допомога ООН у Сирії різко скоротилася під час повстання проти президента Башара аль-Асада, яке почалося з народних протестів у березні минулого року і поступово переросло у збройний заколот. За даними ООН, більш ніж 10 тисяч осіб убито, принаймні 500 тисяч стали вимушеними переселенцями і не менш ніж 1 мільйон потребують допомоги.

Два тижні тому Сирія погодилася надати ООН і міжнародним організаціям можливість розширити гуманітарні операції в країні, щоб задовольнити зрослі потреби населення. Відповідно до угоди, ООН планує відкрити польові відділення в чотирьох провінціях, які найбільше постраждали від насильства: Дераа, Дейр аль-Зор, Хомс і Ідліб.

Утім, незважаючи на квітневу угоду про припинення вогню за посередництва міжнародного посередника ООН Кофі Аннана, у всіх чотирьох областях тривають бої. Спостерігачі ООН, яких скерували в Сирію для спостереження за припиненням вогню, були змушені призупинити свою роботу 16 червня у зв'язку з кровопролиттям і нападами на конвої ООН.

У четвер співробітники гуманітарних організацій, які намагалися евакуювати мирне населення і поранених із міста Хомс, не змогли увійти в нього через стрілянину й артилерійський обстріл. Військові сутички тривали, незважаючи на тимчасове перемир'я, узгоджене урядом і повстанцями. Група фахівців з Міжнародного комітету Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, не зумівши потрапити в Хомс, зрештою, повернулася в Дамаск.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram