ГоловнаСвіт

Європейці шоковані традицією українських політиків наймати собі охорону

Якою б не була охорона, приватною або державною, вона коштує великих грошей.

Європейці шоковані традицією українських політиків наймати собі охорону
Фото: ru.tsn.ua

За словами генерал-майора СБУ Сергія Кислова, охорона у депутатів - переважно демонстративний атрибут статусу.

За законом держохорона має бути у вищої влади - глави держави, спікера, прем'єра і кількох інших членів Кабміну, а також окремих представників судової влади. Проте майже вся верхівка уряду користується послугами охоронців.

До того ж, пише видання, багато депутатів оточують себе міцними мужиками в чорних костюмах. Одного разу кореспондент видання 2 години чергував біля чорного входу Ради. За цей час він побачив 10 нардепів і чиновників різного рівня, яких супроводжували 36 охоронців.

Європейців таке шокує. Зокрема, депутат Європарламенту від Польщі Павло Коваль на питання, скільки у нього охоронців, здивувався: "Ну що ви, яка охорона? Ніхто в Європі не ходить з охороною - ні приватною, ні державною".

Тон задає Президент, якого охороняють кращі офіцери Управління Держохорони - спецструктури, яка відповідає за безпеку вищих чиновників. Тільки видима частина його охорони налічує більше десятка осіб, а в цілому їх кількість може бути більшою в кілька разів.

Якщо згадати Кабмін, то чиновники, які прийшли в політику з бізнесу (а такі в нинішньому уряді становлять більшість), як правило, користуються послугами приватної охорони. Наприклад, віце-прем'єр Сергій Тігіпко більше ніж 10 років не розлучається з охоронцями, яких привіз з рідного Дніпропетровська. А Андрій Клюєв, колишній перший віце-прем'єр, а зараз секретар РНБО, крім співробітників Держохорони довіряє своє життя чотирьом приватним бодігардам. За словами джерел, вони супроводжують Клюєва навіть в стінах Кабміну та РНБО.

Про свою безпеку турбується і лідер Об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк. Політика оберігають щонайменше три приватні охоронці, які пересуваються на двох люксових позашляховиках Range Rover. У прес-службі запевнили, що це - не примха, а "раціональні засоби безпеки життя лідера опозиції".

Щодо депутатів, то, наприклад, на одному із засідань Ради нардепа і екс-прем'єра Анатолія Кінаха привезли на шикарному Volkswagen Phaeton, який супроводжували два позашляховика з парою охоронців у кожному. А авто віце-прем'єра Раіси Богатирьової, Mercedes-Benz Е-класу, супроводжувала охорона на двох Ford Mondeo.

За словами регіонала Василя Горбаля (у нього самого є водій-бодігард, який працює з ним більше за десять років), найбільш обережними парламентарями можна вважати нардепа від ПР Максима Луцького, а також лідера фракції "Реформи заради майбутнього", екс-бютівця Ігоря Рибакова. В останнього в штаті, за даними видання, більше ніж десяток охоронців. У їх розпорядженні два мікроавтобуси Volkswagen Transporter і приватний вертоліт. Спроби видання з'ясувати, навіщо депутату такі засоби безпеки, залишилися без відповіді: нардеп не захотів спілкуватися.

За словами генерал-майора СБУ, начальника УДО за часів Кучми Сергія Кислова, охорона у депутатів - переважно демонстративний атрибут статусу.

"У кожного депутата, що поважає себе, має бути дорогий автомобіль, дружина, коханка і охоронець, як шафа", - зазначив Кислов.

Якою б не була охорона, приватною або державною, вона коштує великих грошей. Зокрема, за словами Горбаля, приватні бодігарди отримують 12-20 тис. грн. на місяць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram