ГоловнаСвіт

"Мощі Івана Хрестителя" пройшли аналіз ДНК

Саркофаг із кістками виявили 2010 року під час розкопок церкви на острові Святий Іван у Чорному морі.

"Мощі Івана Хрестителя" пройшли аналіз ДНК
Фрагменты исследованных костей
Фото: Lenta.ru

Учені з Оксфордського університету зазначили, що кістки, знайдені на болгарському острові Святий Іван, могли належати біблійному героєві Івану Хрестителю.

Дослідники провели ізотопний аналіз колагену з однієї кістки, а також виділили ДНК. Радіовуглецевий аналіз засвідчив, що кістки належали людині, яка жила в першому столітті нашої ери. Аналіз ДНК також підтвердив давність кісток - нуклеїнова кислота мала характерні сліди деградації.

Аналіз послідовності ДНК засвідчив, що всі знайдені в саркофазі людські кістки належали одній людині. Збіг послідовностей якщо й не виключає, то робить малоймовірною можливість того, що виділена ДНК походила від пізнішого забруднення. Крім того, аналіз ДНК засвідчив, що людина, якій належали кістки, була близькосхідного походження.

Саркофаг із кістками виявили 2010 року румунські археологи на розкопках церкви на острові Святий Іван у Чорному морі. Мармурову скриню завдовжки близько 15 сантиметрів знайшли під вівтарем. У ній, окрім людських кісток, були кілька давніших кісток тварин: корів, овець і коней. Поруч археологи знайшли схожий саркофаг з іменем Івана Хрестителя і датою престольного церковного свята.

На підставі цих даних археологи припустили, що кістки, знайдені в мармуровому саркофазі, належали Іванові Хрестителю. За словами вчених, радше за все, їх привезли на острів у дарунок з нагоди заснування тут монастиря в V-VI століттях.

Учені наголошують, що достовірно встановити належність біологічного матеріалу неможливо, оскільки не існує зразків, з якими можна було б порівняти знайдені.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram