ГоловнаСвіт

У Греції депутат, який побив жінку, уникнув суду до виборів

Політики засудили витівку депутата, а прокуратура видала санкцію на його арешт.

У Греції депутат, який побив жінку, уникнув суду до виборів
Фото: dni.ru

Депутат грецького парламенту від неофашистської партії "Золота зоря" Іліас Касидіаріс уникнув кримінальної відповідальності за побиття жінки в прямому ефірі телебачення і зможе балотуватися на повторних виборах 17 червня, повідомило в понеділок Афінське агентство новин.

Під час минулотижневих теледебатів 31-річний колишній спецпризначенець Касидіаріс вилив склянку з водою в обличчя жінці-кандидату в депутати від лівих радикалів і завдав кількох ударів з розмаху іншій жінці, депутату від комуністів Ліані Канеллі. Грецькі політики засудили витівку депутата, а прокуратура видала санкцію на його арешт за підозрою в "спробі заподіяння тяжких тілесних ушкоджень". Через те, що після виборів 6 травня грецькі політики не домовилися про створення уряду і призначили нові вибори на 17 червня, депутатська недоторканність Касидіаріса вже добігла кінця.

Проте депутат скористався нормою грецького закону, згідно з якою арешт і негайний суд за порівняно легким кримінальним злочином можливі тільки протягом двох діб після злочинної дії. Касидіаріс переховується від правосуддя із 7 червня, коли стався інцидент на ТБ, і затримати його не вдалося. Кримінальний суд у понеділок призначив суд над Касидіарісом на 3 вересня, що не заважає йому балотуватися на майбутніх виборах. Також перенесено суд в іншій кримінальній справі, де Касидіаріса звинувачують у співучасті в нападі на студента лівих політичних поглядів 2007 року. Судові процеси в Греції часто займають багато років.

Сам Касидіаріс поширив заяву, в якій стверджує, що побита ним жінка-депутат сама спровокувала його до "крайніх проявів" і погрожує їй судовим позовом. Неофашистська партія "Золота зоря" також заявила, що Канеллі першою напала на депутата, кинувши в нього папку з документами.

Інцидент в ефірі, а також кілька нападів на іммігрантів, які приписують активістам "Золотої зорі", збурили хвилю антифашистських виступів у Греції, які організували ліві партії та громадські рухи, а також іммігрантські організації.

Неофашисти отримали на травневих виборах 7% голосів і 21 мандат у 300-місному парламенті країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram