ГоловнаСвіт

У Білорусі зібрали гроші на Литовський Статут

Документ 1588 року старобілоруською мовою є Конституцією.

У Білорусі зібрали гроші на Литовський Статут
Статут Великого Княжества Литовского
Фото: Lenta.ru

Музею історії Могильова вдалося зібрати 45 тисяч доларів, необхідних для придбання Статуту Великого князівства Литовського.

Як зазначив представник музею, за допомогою пожертвувань мешканців Белорусі були зібрані дев'ять тисяч доларів, ще 4,5 тисячі перерахував невідомий підприємець, а три тисячі - засновник білоруської літературної премії "Дебют" Павло Берегович. Крім цього 30 тисяч доларів музею пообіцяла виділити фінансова компанія ГК "Альпарі".

Статут Великого князівства Литовського було виставлено на продаж приватним колекціонером з Москви. Документ 1588 року старобілоруською мовою є Конституцією, дія якої поширювалася на всю територію сучасної Білорусі.

До теперішнього часу збереглися близько трьох десятків примірників Статуту, однак у Білорусі немає жодного з них. Більшість з відомих копій документів знаходяться в Росії, Литві, Польщі, Україні та Великобританії.

Збір коштів на придбання Статуту музей історії Могильова оголосив в середині травня. 29 травня Національний банк Білорусі звернувся до комерційних банків з пропозицією сприяти у зборі необхідної грошової суми. Проте, як зазначили в музеї, жоден з білоруських банків не відгукнувся на це прохання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram