ГоловнаСвіт

Фюле: ЄС занадто обережний із сусідами

Євросоюз повинен виробити стратегію розширення, упевнений єврокомісар.

Фюле: ЄС занадто обережний із сусідами

Європейський Союз не повинен розглядати сусідів тільки як частину проблеми. Вони можуть також стати її вирішенням, заявив європейський комісар з питань розширення і політики добросусідства Штефан Фюле.

Про це він сказав, виступаючи на Вроцлавському глобальному форумі, повідомляє власний кореспондент LB.ua із Вроцлава.

"Політика добросусідства ґрунтується на двох стовпах: на цінностях, таких як демократія, верховенство права, свобода, а також на зближенні, прийнятті та дотриманні європейських правил", - наголосив Фюле.

Єврокомісар також зазначив, що сьогодні питання не в тому, чи має ЄС інструменти для подальшого розширення, а в тому, чи має Європа волю залучити ці інструменти на повну.

"Європі потрібні не тільки пожежники, хоча пожеж у Європі сьогодні багато, а й стратеги, - сказав Штефан Фюле. - Без стратегії Європа нікуди просунутися не зможе. Ми занадто обережні, а нам необхідні рішення".

Про інтеграційні процеси представник ЄС зазначив, що найважливішими моментами є підтримання політичних реформ у країнах-кандидатах і наближення їхнього законодавства до законодавства ЄС.

"Є інструмент впливу на наших партнерів - це можливість вступити в Євросоюз, - упевнений Фюле. - Ми повинні вітати і мотивувати наших партнерів до зближення. Ми повинні бути креативними в нашому діалозі і в пропозиції нових можливостей, але водночас вимогливими до наших партнерів у тому, щоб вони дотримувалися наших стандартів, інакше Європа не подужчає, вона стане тільки слабшою".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram