ГоловнаСвіт

За неправдиві свідчення затримали колишнього радника Кемерона

Енді Коулсон керував таблоїдом News of the World.

За неправдиві свідчення затримали колишнього радника Кемерона
Энди Коулсон
Фото: actualcomment.ru

Колишнього радника зі зв'язків із громадськістю британського прем'єр-міністра Девіда Кемерона Енді Коулсона (Andy Coulson) затримали в Лондоні за підозрою в наданні неправдивих свідчень.

Згідно з шотландським законодавством, Коулсона формально ще не заарештували й звинувачення журналістові ще не висунули. Шотландська поліція підтвердила лише факт затримання 44-річного чоловіка (саме стільки років Коулсону) за підозрою в наданні неправдивих свідчень у Високому суді Глазго. У детективів, зазначає The Herald Scotland, є 12 годин на те, щоб висунути йому звинувачення.

Мова про свідчення, які Коулсон дав суду 2010 року під час процесу над шотландським політиком Томмі Шеріданом (Tommy Sheridan). Шерідана, своєю чергою, звинувачували в дачі помилкових свідчень у справі проти таблоїда News of the World 2006-го.

2006 року Шерідан звинуватив таблоїд, головним редактором якого на той момент був Коулсон, у наклепі. Приводом послужила серія матеріалів, в яких політика звинувачували в подружній зраді. Шерідан виграв справу і повинен був отримати компенсацію в розмірі 200 тисяч фунтів стерлінгів, однак потім політика та його дружину звинуватили в наданні неправдивих свідчень. У підсумку Шерідана засудили до трьох років в'язниці, а його дружину виправдали. Політика звільнили через рік.

2010 року Шерідан, виступаючи на свій захист у Високому суді Глазго, допитував Коулсона у зв'язку з прослушками та роботою приватного детектива Гленна Малкера (Glenn Mulcaire), якого найняв News of the World. Коулсон заявив, що не знав про незаконну діяльність співробітників свого видання, проте тепер його підозрюють у брехні.

Енді Коулсон керував News of the World із 2003-го по 2007 рік. Він був змушений звільнитися після скандалу з прослуховуванням журналістом його видання телефонів королівської сім'ї. 2011-го Коулсон покинув посаду прес-секретаря Девіда Кемерона через новий скандал, пов'язаний із таблоїдом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram