ГоловнаСвіт

У Меланезії блондини не схожі на європейських

Близько 26 відсотків меланезійців мають мутантних форму гена.

У Меланезії блондини не схожі на європейських
Фото: Lenta.ru

Генетики встановили, що світлий колір волосся деяких меланезійців визначається геном TRP1, що відрізняє їх від європейських блондинів. Отже, ця особливість з'явилася в історії людства незалежно щонайменше двічі.

Близько 5-10 відсотків мешканців Соломонових островів в Меланезії мають світле волосся. Автори порівняли ДНК 43 світловолосих добровольців із ДНК 42 темноволосих і встановили, що світловолосі відрізняються насамперед особливою формою (алелем) гена TRP1. У блондинів фермент, що його кодує ген TRP1, має лише одну амінокислотну заміну, яка, за словами вчених, сильно знижує його активність.

У популяції меланезійців близько 26 відсотків населення мають мутантну форму гена. Тільки третина з них є блондинами, оскільки мутація дається взнаки рецесивно (тобто тільки тоді, коли наявна у двох копіях гена - отриманих від батька і від матері).

Автори статті провели генетичний аналіз ще 900 меланезійців і понад 900 інших людей, які живуть у різних куточках планети. Виявилося, що цієї мутації не зустріти ніде, хіба що на островах Тихого океану. Колір волосся європейських блондинів визначають інші гени, наприклад MC1R, який має безліч варіантів і кодує рецептор, відповідальний за стимуляцію виробництва меланіну.

За оцінками вчених, меланезійська мутація з'явилася від 5 до 30 тисяч років тому, проте не зрозуміло, як саме вона так поширилася серед мешканців Соломонових островів. Можливо, це результат випадковості, що набула великого значення, коли популяція переживала дуже нечисельний період, але можливі й інші пояснення.

Учені висувають дві гіпотези про те, чому деякі люди мають світле волосся. Одна із цих гіпотез говорить про те, що світле волосся з'явилося як побічний продукт зниження кількості мелатоніну у шкірі. Воно було потрібне, щоб збільшити кількість виробленого у шкірі вітаміну D під час міграції на північ, де мало сонячного світла. Ця гіпотеза, очевидно, не надається для пояснення великого числа блондинів у Меланезії.

Інша гіпотеза полягає в тому, що блондини з'явилися внаслідок випадкової мутації та подальшого статевого відбору. Чоловіки, на думку деяких генетиків, вибирали жінок зі світлим волоссям, що й стало основою відбору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram