ГоловнаСвіт

ЦУП збільшило висоту польоту МКС

ATV-3 - єдиний апарат, крім російського "Прогресу", що здатен здійснювати функції дозаправки станції.

ЦУП збільшило висоту польоту МКС
МКС
Фото: "Фокус"

Російський Центр управління польотами (ЦУП) завершив операцію зі збільшення середньої висоти польоту Міжнародної космічної станції (МКС) на 5,2 кілометра, повідомив РІА "Новости" представник ЦУП.

"Два основні двигуни європейського вантажного корабля ATV-3 "Едоардо Амальді", пристикованого до станції, увімкнено о 12:37 мск (11:37 за Києвом, - Ред.). Згідно з програмою, вони відпрацювали 1220,8 секунди (трохи більше за 20 хвилин). У підсумку середня висота орбіти МКС зросла на 5,2 кілометра і становила 399,5 кілометра", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, метою операції стало формування робочої орбіти станції для забезпечення необхідних умов для стикування пілотованого корабля "Союз ТМА-04М", на якому до МКС 15 травня вирушить нова довгострокова експедиція. Стикування "Союзу" із МКС призначено на 17 травня.

Зараз на МКС перебувають на вахті космонавт Роскосмосу Олег Кононенко, астронавт НАСА Дональд Петтіт, а також астронавт Європейського космічного агентства Андре Кауперс.

ATV-3 (Automated Transfer Vehicle), пристикований до МКС 29 березня, привіз на МКС близько 6,5 тонни вантажу: паливо, воду, кисень, продукти та інше. Усього він проведе на орбіті 171 день.

"Едоардо Амальді" має найбільшу вантажопідйомність з усіх кораблів, що бували на МКС. ATV-3 - єдиний апарат, крім російського "Прогресу", що здатен здійснювати функції дозаправки, орієнтації та регулярної корекції орбіти станції. Крім того, в разі загрози зіткнення з космічним сміттям він може виконувати маневр ухилення.

"Едоардо Амальді" проведе на орбіті більш ніж п'ять місяців як герметичний відсік орбітального комплексу.

Нагадаємо, 27 квітня в Казахстані приземлився корабель із космонавтами з МКС. З Міжнародної космічної станції на Землю повернулися космонавти Роскосмосу Антон Шкаплеров та Анатолій Іванишин, а також астронавт НАСА Денієль Бербенк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram