ГоловнаСвіт

Ірану дозволять збагачувати уран до 5%

Американські дипломати вважають, що Тегеран ніколи не погодиться повністю відмовитися від збагачення урану.

Ірану дозволять збагачувати уран до 5%
Ядерный центр в Иране
Фото: Lenta.ru

Влада США має намір запропонувати Ірану компромісні умови розвитку його ядерної програми. Як пише в п'ятницю, 27 квітня, Los Angeles Times із посиланням на представників адміністрації Барака Обами, Ірану дозволять збагачувати уран до п'яти відсотків, якщо керівництво країни погодиться допустити на свої ядерні об'єкти міжнародних інспекторів, аби ті постійно й без обмежень могли контролювати їхню роботу.

Видання зазначає, що США розглядають можливість такого компромісу, оскільки побоюються провалу чергових переговорів з приводу іранської ядерної програми, що розпочалися 14 квітня у Стамбулі. Американські дипломати вважають, що Тегеран ніколи не погодиться повністю відмовитися від збагачення урану, а відсутність домовленості стосовно цього питання може обернутися воєнним конфліктом.

Разом із тим пропозиція адміністрації президента США, ймовірно, наразиться на серйозний спротив і американського Конгресу, і керівництва Ізраїлю.

Зараз іранські вчені здатні збагачувати уран до рівня 20%. Щоб створити атомну бомбу, необхідний уран, збагачений до 90%.

Тегеран стверджує, що його ядерна програма має виключно мирний характер і розвивається задля забезпечення країни електроенергією. Утім, щодо Ірану, який підозрюють у прагненні створити власну ядерну зброю, чинні декотрі міжнародні санкції. У лютому 2012 року міністр оборони США Леон Панетта заявив, що вже в першій половині року Ізраїль може завдати удару по ядерних об'єктах Ірану.

МАГАТЕ спільно зі США, з Росією, Великобританією, Німеччиною, Францією та Китаєм із 2003 року вимагають від Ірану припинити роботи зі збагачення урану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram