ГоловнаТехнології
Спецтема
Китай

Власник китайської Geely став найбільшим акціонером Daimler

Geely збирається конкурувати з Tesla, Google і Uber щодо електромобілів і самоврядних машин.

Власник китайської Geely став найбільшим акціонером Daimler
Фото: http://avtomaniya.com

Голова ради директорів і основний власник китайської Zhejiang Geely Holding Group Лі Шуфу зібрав 9,69% акцій Daimler, що робить його найбільшим акціонером компанії, яка виготовляє легкові автомобілі, вантажівки і автобуси.

Про купівлю великого пакета акцій німецького виробника, що володіє маркою Mercedes-Benz, повідомили джерела Bloomberg і Reuters, пишуть Відомості.

Частка акцій Daimler коштує за поточною ринковою вартістю близько $9 млрд. Лі протягом останніх тижнів купував акції Daimler на фондовому ринку, зібравши трохи менше ніж 10%. Його частка більша, ніж у Кувейтського інвестиційного фонду, якому за даними на кінець вересня 2017 р. належало 6,8%.

Geely збирається укласти технологічний альянс з Daimler щодо електромобілів і самоврядних машинам, щоб конкурувати з Tesla, Google і Uber.

«Мені особливо приємно супроводжувати Daimler на шляху до того, щоб стати провідним постачальником електромобілів в світі», - сказав Лі Шуфу.

Також він додав, що має намір повністю дотримуватися статуту компанії і структури управління Daimler, а також поважає її цінності і культуру.

Група Zheijang Geely Holding є найбільшою приватною автомобільною виробничою компанією Китаю і одним з провідних постачальників електромобіля в світі. У 2017 році дохід компанії перевищив 42 млрд доларів.

У холдинг Geely входять Volvo Cars і Geely Automobile. У грудні минулого року Geely витратив $3,9 млрд, щоб стати найбільшим акціонером другого в світі виробника вантажівок Volvo AB. У минулому році Geely також отримав контроль над британським виробником спортивних автомобілів Lotus і малазійським автовиробником Proton, а в 2013 році він придбав Manganese Bronze Holdings, виробника чорних лондонських кебів, який перебував у стані банкрутства.

Geely планує представити Європі новий автомобільний бренд Lynk & CO, продажі якого почалися в Китаї в минулому році.

У Mercedes-Benz існує промисловий альянс з Renault-Nissan, якому належить 3,1% акцій Daimler. Німецький автовиробник також оголосив про плани виробництва електромобілів у Китаї з чинним партнером BAIC Motor.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram