>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

ЧС-2014: "день істини" для Росії та Португалії

Бельгія і США 12 років тому вже відправляли росіян і португальців додому

ЧС-2014: "день істини" для Росії та Португалії
Фото: EPA/UPG

Сьогодні трьома матчами завершиться другий тур групового етапу на ЧС.

Найбільший інтерес, безумовно, викликає матч в Ріо. На "Маракані" зустрінуться збірні Росії та Бельгії. У першому турі обидві команди не вразили. Бельгія, прокинувшись у другому таймі, лише завдяки вдалим замінам і "гренадерам" Феллаїні обіграла Алжир. А Росія і зовсім зганьбилася в матчі з Кореєю. Кержаков, вийшовши на заміну, врятував Капелло і Акінфеєва від лавини критики. Але і нічия в такій грі - не привід для радості. Як наслідок, битва з Бельгією, через помилку в матчі з "Азіатськими тиграми", перетворюється на "матч істини". Поразка (навіть нічия) хоч і не ставить хрест на виступі росіян, але суттєво міняє баланс сил.

Зазначимо, що Бельгія і Росія (СРСР) - старі "знайомі". Перша зустріч в рамках ЧС відбулася в Мексиці в далекому 1970 році. Тоді СРСР, зусиллями динамівців Мунтяна, Хмельницького, Бишовця, розгромили "Дияволів" - 5:1. У 1986 році Бельгія взяла реванш. Знову-таки в Мексиці "Червоні дияволи" в 1/8 фіналу зупинили машину Лобановського (8 гравців "Динамо" плюс Дасаєв, Ларіонов і Алейников) - 4:3. У 2002 році знову сильнішими виявилися бельгійці (3:2): команда Романцева безславно закінчила мундіаль, а Бельгія в 1/8 фіналу дала бій Бразилії. Цікаво, що перемогу "диявол" в тому матчі приніс Марк Вільмотс, нинішній керманич збірної. У складі Росії проте конфуз пам'ятає тільки Олександр Кержаков. Цікаво, що і для Росії, і для Бельгії той ЧС був останнім, на який дісталися збірні. Не останні в Європі команди 12 років не брали участь у ЧС!

У ще одному матчі групи зустрінуться Алжир і Корея. Для представників Азії цей матч буде тридцятим у фінальних частинах ЧС (5 перемог, 15 поразок). Це рекорд для азіатських збірних. Зазначимо, що Корея бере участь у всіх ЧС, починаючи з 1986 року. Алжир такою стабільністю похвалитися не може. Для "лисиць" це буде всього четвертий ЧС: 10 матчів, 2 перемоги, 6 поразок. У плей-оф "Зелені" жодного разу в своїй історії не пробилися. Може, настав час змінювати традиції? Команда у Халілходжіч підібралася - те, що треба.

Нарешті, в останньому матчі дня зустрінуться збірні Португалії та США. "Бордовим" відступати нікуди. Після розгрому, який влаштував Португалії Бундестім, європейцям потрібна тільки перемога. Для "янкі" перемога в цьому матчі означає вихід в 1/8 фіналу. На ЧС-2002 команди подарували глядачам неймовірний за напруженням двобій. Американці в першому таймі тричі вразили ворота Байї, але майстри Фігу та Кошта не здалися. "Бордові" після перерви відквитали два м'ячі і були близькі до нічиї, але "янкі" вистояли. У результаті США на тому мундіалі дісталася до ¼ фіналу (найкращий результат в історії), а збірна Португалії вирушила додому. Як буде цього разу?

19:00 – Бельгія – Росія (група Н, Ріо-де-Жанейро, "Маракана", суддя: Фелікс Брих, Німеччина)

22:00 – Алжир – Корея (група Н, Порту-Алегрі, "Бейра Ріо", суддя: Вільмар Рольдан, Колумбія)

01:00 – США - Португалія (група G, Манаус, "Амазонія", суддя: Нестор Пітана, Аргентина)

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram