ГоловнаСуспільствоВійна

СБУ: суд засудив настоятеля московського патріархату до 15 років тюрми за зраду

"Зливав" ФСБ інформацію про оборону Сумщини.

СБУ: суд засудив настоятеля московського патріархату до 15 років тюрми за зраду
Фото: СБУ

Ще один агент ФСБ, який "зливав" ворогу дані про систему оборони Сумщини, отримав реальний термін ув’язнення. Настоятель церкви московського патріархату отримав 15 років ув'язнення. Про це повідомляє Служба безпеки України.

За інформацією відомства, насамперед ворога цікавили геолокації підрозділів ЗСУ та установчі дані посадовців військово-цивільних адміністрацій у Шосткинському районі.

"Контррозвідка СБУ затримала російського агента у рясі в березні цього року під час спроби передачі розвідінформації до фсб. Священика завербували після повномасштабного вторгнення", – йдеться у повідомленні.

"У поле зору окупантів він потрапив через свої прокремлівські погляди, які неодноразово оприлюднював серед оточуючих, у тому числі під час спілкування з прихожанами церкви. Для збору розвідувальних відомостей зрадник намагався "втемну" використовувати місцевих жителів, у яких випитував "потрібну" інформацію під виглядом побутових розмов", – зазначають в СБУ.

Крім того, зрадник фіксував локації українських захисників, коли їздив по території прикордонного регіону. А зібрані розвіддані агент передавав своєму куратору з фсб через анонімні месенджери, використовуючи текстові повідомлення та медіафайли об’єктів з прив’язкою до місцевості.

Під час обшуків у домі настоятеля та у храмі УПЦ (МП) виявили мобільні телефони, якими він спілкувався з агресором, а також прокремлівську літературу.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). За матеріалами української спецслужби суд призначив йому 15 років позбавлення волі.

Ще один агент ФСБ, який "зливав" ворогу локації бойових позицій Сил оборони на Донеччині, отримав реальний термін ув’язнення. Його завланням було виявлення та передача окупантам координат ключових опорних пунктів та вогневих точок ЗСУ в районі Бахмута.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram