ГоловнаСуспільствоЖиття

Банки отримали право заокруглювати суми касових операцій

Під час безготівкових розрахунків заокруглення не відбуватиметься.

Банки отримали право заокруглювати суми касових операцій
Фото: НБУ

Національний банк України з 25 вересня надав банкам право заокруглювати суми касових операцій у зв'язку з вилученням монет дрібних номіналів. Про це йдеться на сайті НБУ.

Банки України зможуть заокруглювати суми касових операцій за кожним касовим документом відповідно до підстав, визначених законодавством України та за правилами, встановленими постановою правління НБУ від 15 березня 2018 року № 25 "Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів". "Результати заокруглення є іншими операційними доходами/витратами банку", - наголошується у повідомленні НБУ.

Під час безготівкових розрахунків заокруглення не відбуватиметься.

Відповідні норми містить постанова правління НБУ від 24 вересня 2019 року № 117 "Про внесення зміни до постанови правління Національного банку України від 20 червня 2019 року № 82", яка набуває чинності з 25 вересня 2019 року.

Нагадаємо, протягом наступного року монети, що вийшли з обігу, можна обміняти у всіх відділеннях українських банків. З 30 вересня 2020 року по 30 вересня 2022 року монети обмінюватимуть тільки у відділеннях уповноважених банків (Приват, Ощадбанк і Райффайзен банк Аваль) і у НБУ. Від жовтня 2022 року монети цих номіналів не братимуть до обміну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram