ГоловнаСуспільствоЖиття

Мін'юст назвав найпопулярніші імена новонароджених українців у 2018 році

У кожному регіоні - свої особливості.

Мін'юст назвав найпопулярніші імена новонароджених українців у 2018 році
Украинцы назвали детей Злата, Макар, Кира, Нуне, Космос.
Фото: Идеальная мама

Міністерство юстиції підготувало статистику найпопулярніших імен, якими українці називали своїх новонароджених дітей у 2018 році.

Про це повідомляють на сайті Мін'юсту.

"У кожному регіоні спостерігають свої особливості вибору імен. Наприклад, на Львівщині дуже поширені такі жіночі імена, як Софія, Анна, а в Харківській - Дарина, Злата. Ми підвели і загальну статистику по Україні. У 2018 році хлопчиків найчастіше називали Матвій, Дмитро, Максим, Марк, Олександр, Артем, Андрій, Іван, Владислав. Дівчаток - Злата, Софія, Єва, Кіра, Яна, Марія, Вікторія, Анастасія, Поліна", - розповіла заступниця міністра юстиції з питань державної реєстрації Ірина Садовська.

Найпопулярнішими іменами для новонароджених киян стали чоловічі Богдан, Данило, Денис, Дмитро, Іван, Макар, Матвій, Марк, Олександр, Тимофій, Ярослав. Дівчаток найчастіше називали Орина, Анна, Валерія, Дарія, Єва, Злата, Марія, Мілана, Поліна, Софія, Соломія.

Садовська зазначила, що, крім традиційних імен, українці продовжують вибирати і незвичайні. Так, минулого року дівчаток називали Принцеса, Нуне, Авігея, Сумайя, Аглая, Аїша, Аполлінарія, Дельфіна, Йохана-Клавдія, Мадонна Лама, Філофтея. Хлопчиків називали Сонцемир, Мадяк, Космос, Арон, Діонісій, Лучіан, Нектарій.

Заступниця міністра юстиції також нагадала, що по всій Україні чинна послуга з видачі свідоцтва про народження дитини безпосередньо в пологовому будинку.

"Народження дитини - це завжди для батьків переживання і додатковий клопіт. І завдання Мін'юсту - спростити сервіси, пов'язані з видачею документів, зокрема свідоцтва про народження. Зараз батькам не потрібно бігати по установах, стояти в чергах, щоб отримати свідоцтво. Усе це можна зробити безпосередньо в пологовому будинку. На сьогодні такою послугою можна скористатися в 468 медичних установах і у 2018 році 162 тис. новонароджених отримали свідоцтва про народження саме в пологовому будинку", - зазначила Садовська.

Нагадаємо, раніше у Верховній Раді запропонували заборонити батькам давати своїм дітям імена, що "ображають суспільну мораль".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram