ГоловнаСуспільствоЖиття

РФ ігнорує переговори про обмін полоненими, заплановані на 27 грудня, - Геращенко

В ОБСЄ пропонують перенести відеоконференцію на 29 грудня.

РФ ігнорує переговори про обмін полоненими, заплановані на 27 грудня, - Геращенко
Ирина Геращенко
Фото: solydarnist.org

Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з питань Донбасу Ірина Геращенко повідомила, що Росія проігнорувала пропозицію української сторони провести 27 грудня відеоконференцію, присвячену питанню обміну полоненими.

Про це вона написала у Фейсбуці.

"Україна запропонувала провести 27 грудня відеоконференцію, щоби ще раз спробувати зблизити позиції в питанні звільнення заручників. Ми передали конкретні пропозиції, списки і запропонували здійснити обмін у форматі 22-22, 39-11 і 33-8 5 січня, напередодні Різдва. Досі ми не отримали жодної відповіді від РФ і представників ОРДО... А представники ОРЛО надіслали листа, в якому відмовилися від скайп-конференції і назвали ініціативи України «піар-акцією»", - повідомила Геращенко.

Вона додала, що очікувала більш активної і конструктивної позиції в цьому питанні і від координатора ОБСЄ в гуманітарній підгрупі посла Тоні Фріша. "Він запропонував провести конференцію 29, а не 27 грудня (ми згодні і на 29 грудня, звичайно, але від представників ОБСЄ очікуємо більш зацікавленої позиції і більшої ініціативи в вирішенні гуманітарних питань)", - зауважила Геращенко.

Вона також зазначила, що всі відповіді представники бойовиків ОРДЛО і РФ давали усно.

"Розумію, чому вони не дають письмових відповідей - не хочуть залишати ніяких документів, але це не звільнить РФ від відповідальності за розв'язання війни і невиконання Мінських угод", - наголосила Геращенко.

Геращенко звернулася до представника України в ТКГ Євгена Марчука, щоб 27 грудня під час скайп-конференції групи безпеки він наполіг на необхідності проведення конференції також і гуманітарної підгрупи з одним питанням - звільнення заручників.

"Ми готові говорити про різні формати, обговорити кожне прізвище, зробити все для зближення позицій і звільнення затриманих. Було б дуже правильно і гуманно звільнити всіх до Різдва", - додала вона.

Нагадаємо, раніше Марчук розповів, що українська сторона пропонує два варіанти обміну полоненими - за формулою 23 на 23 або 66 на 19. Це питання вже порушували на засіданні 4 грудня, але Росія його відкинула. На черговому засіданні ТКГ Україна запропонувала РФ провести обмін заручниками 5 січня.

Останній масштабний обмін заручниками між Україною і бойовиками "ЛДНР" на Донбасі відбувся 27 грудня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram