ГоловнаСуспільствоЖиття

Порошенко підписав закон про перейменування УПЦ МП

"Вибір легше робити, коли всі речі названі своїми іменами".

Порошенко підписав закон про перейменування УПЦ МП
Петр Порошенко
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко підписав закон, який зобов'язує Українську православну церкву Московського патріархату вказати в назві належність до Росії. Про це повідомляє прес-служба глави держави.

"Люди мають конституційне право вільного вибору віросповідання. Зазначені зміни в закон створюють найкращі умови для реалізації такого права для тих, хто буде вирішувати, до якої ж православної юрисдикції належати: чи то до утвореної автокефальної Православної церкви України, чи то до тієї церкви, яка наполягає на збереженні свого зв'язку і залежності від РПЦ", - сказав Порошенко, підписуючи закон.

Президент висловив переконання, що вибір легше робити, "коли всі речі названі своїми іменами, коли є достатньо даних для того, щоб його добровільно прийняти".

Нагадаємо, 20 грудня Рада зобов'язала УПЦ МП змінити назву. Законопроект №5309, підтриманий 240 голосами, свідчить, що релігійна організація, центр керування якої розташований на території держави-агресора, зобов'язана вказати це у своїй назві.

В ухваленому Радою законі йдеться, що входження релігійної організації до складу іншої організації визначається їх статутами. У статуті УПЦ МП сказано, що вона з'єднана з помісними православними церквами з РПЦ і у своєму управлінні керується постановами собору РПЦ від 1990 року, коли замість українського екзархату РПЦ була створена УПЦ МП.

У статуті РПЦ йдеться, що центр управління УПЦ МП розташований в Києві (ця норма з'явилася у 2017 році, вже після реєстрації законопроекту про перейменування). Але там само сказано, що рішення соборів РПЦ є обов'язковими для УПЦ МП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram