ГоловнаСуспільствоПодії

Власники "євроблях" почали всеукраїнську акцію "непокори"

Протест спрямований проти підписання законів про розмитнення автомобілів.

Громадська організація "Авто Євро Сила" у вівторок, 20 листопада, влаштувала всеукраїнську акцію "громадянської непокори" через прийняті закони про розмитнення автомобілів.

Вона полягає в обмеженні проїзду на ключових трасах. На сайті організації йдеться, що робити це планують у десятках місць у всіх регіонах країни, в тому числі на вулиці Грушевського в урядовому кварталі Києва та біля Адміністрації президента.

Автомобілісти вимагають ветувати законопроекти №8487 і 8488, які вводять нові акцизи на старі машини з Європи і великі штрафи за порушення митного законодавства. Зараз ці документи знаходяться на підписі у президента Петра Порошенка.

"Що стосується акцій. Якщо вони будуть мирними і в правовому руслі - це їх повне право. Якщо вони будуть щось перекривати або інші [подібні] речі робити, повинна реагувати поліція. Це злочин. Не може невелика купка людей зіпсувати життя всій країні", - прокоментував, своєю чергою, депутат Верховної Ради, один зі спікерів БПП Олексій Гончаренко.

Нагадаємо, 8 листопада у Верховній Раді було прийнято два закони, що стосуються "євроблях".

Перший вводить нову формулу акцизного податку, який буде розраховуватися як множення базової ставки (від 50 до 150 євро залежно від типу і об'єму двигуна) на коефіцієнт двигуна (обсяг/1000) і коефіцієнт віку (кількість повних календарних років).

Другий підвищує розміри штрафів за порушення термінів перебування "євроблях" в Україні.

Власники "євроблях" два дні пікетували Раду з вимогою прийняти зазначені законопроекти з вигідними їм поправками. Цього не зробили, тому "євробляхери" вирішили почати всеукраїнську акцію громадянської непокори.

Голова громадської організації "Авто Євро Сила" Олег Ярошевич спалив свій Land Rover на знак протесту проти законів, прийнятих Радою. Його машину привезли 20 листопада на акцію протесту під Верховну Раду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram