ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ вирішило закрити психлікарню для неосудних злочинців

Пацієнтів розвезуть по медустановах в інших регіонах.

МОЗ вирішило закрити психлікарню для неосудних злочинців
Фото: dpchas.com.ua

Міністерство охорони здоров'я вирішило закрити Українську психіатричну лікарню із суворим наглядом у Дніпрі, де містяться злочинці, визнані неосудними.

Про це йдеться на сайті МОЗ.

У червні 2018 року набули чинності поправки в законодавство про надання психіатричної допомоги, згідно з якими примусове лікування повинно проходити якомога ближче до місця проживання хворого. У зв'язку з цим виникло рішення реорганізувати психлікарню в Дніпрі.

Станом на 17 вересня в ній на лікуванні перебувало 655 пацієнтів.

Їх готові прийняти 12 інших психіатричних установ, де є відповідні умови, місця і медперсонал.

Після реорганізації лікарня стане підрозділом Центру психічного здоров'я.

Українська психіатрична лікарня з суворим наглядом у радянські часи була яскравим прикладом "каральної психіатрії", де утримували дисидентів і примусово лікували від неіснуючих недуг. Через неї пройшли Анатолій Лупинос, Микола Плахотнюк, Леонід Плющ, Василь Рубан, Йосип Тереля.

Як зазначає МОЗ, досі лікарня більше нагадує в'язницю.

У 2017 році в.о. міністра Уляна Супрун відвідала лікарню з несподіваним візитом і жахнулася умовам у ній.

"Пацієнти не мають змоги телефонувати рідним, листи пацієнтів додому перед відправленням перечитують лікарі, лікування суто медикаментозне, персонал не може дати відповіді щодо умов, терапії, термінів перебування пацієнтів. Люди закриті в тісних задушливих палатах і навіть у туалет ходять за вказівкою персоналу. Немає ніякої реабілітації або альтернативних методів лікування. На запитання з приводу їжі всі опитані говорили, що вже давно забули смак м'яса, а на сніданок у п'ятницю була манна каша на воді", - писала вона в фейсбуці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram