ГоловнаСуспільствоОсвіта

Міносвіти вирішило розпустити інститут, який відповідає за експертизу підручників

Проведення експертизи передадуть іншій установі, а також оновиться штат працівників.

Міносвіти вирішило розпустити інститут, який відповідає за експертизу підручників
Фото: Макс Требухов

У зв'язку з порушенням термінів друку шкільних підручників Міністерство освіти цілковито змінить процедуру їхньої експертизи та закупівлі, а також реорганізує Інститут модернізації змісту освіти, відповідальний за цей напрям.

Про це повідомляється на сайті Міносвіти.

За словами міністра Лілії Гриневич, реорганізація ІМЗО передбачає зміну структури й повноважень Інституту - передачу експертизи підручників іншій установі, а також оновлення штату працівників.

Гриневич зазначила, що від самого початку друкування підручників цьогоріч мало низку ризиків, оскільки нині друкується в 2,5 разу більше підручників, ніж зазвичай - понад 18 млн екземплярів і відразу три лінійки підручників: для 1, 5 і 10 класів. Зазвичай, за словами міністра, терміни доправлення підручників до шкіл зсуваються в середньому на місяць.

"Порушення термінів змусило Міносвіти працювати над комплексною зміною експертизи, процедури закупівлі та розподілом повноважень у цій сфері. Перше - аудит і реорганізація ІМЗО", - наголошується в повідомленні.

Так, Гриневич призначила аудит на 4 вересня - 5 жовтня, за результатами якого відбудеться реорганізація ІМЗО. Експертиза підручників буде взагалі передана іншій установі - Навчально-методичному центру з питань якості освіти.

Крім того, будуть встановлені нові правила експертизи: усі експерти проходитимуть обов'язкове навчання; експертизу проводитимуть кілька експертів; експерти отримуватимуть гідну заробітну плату; платформа для проведення експертизи буде автоматизована; буде визначено перелік критеріїв, яким має відповідати підручник; експерт відповідатиме за якість проведення експертизи; оцінка експертів буде максимально конкретизована.

Нагадаємо, підручники для першокласників потраплять до шкіл у жовтні, а для 10-класників - у листопаді. За словами Гриневич, така ситуація склалася у зв'язку з низкою проблем, які не залежали від міністерства. За її словами, всі підручники доступні для скачування в електронному вигляді на сайті Міносвіти.

Усього цьогоріч для першокласників держава надрукує 4,12 млн екземплярів підручників загальною вартістю 198,77 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram