ГоловнаСуспільствоПодії

Група поляків пошкодила огорожу польського Меморіалу орлят у Львові

Один з них виявився мешканцем Кракова.

Група поляків пошкодила огорожу польського Меморіалу орлят у Львові
Фото: ZAXID.NET

У суботу, 28 липня, на території польського військового Меморіалу орлят у Львові група чоловіків пошкодила дерев'яні реставраційні щити навколо скульптур левів.

Охороні кладовища спільно з поліцією вдалося затримати одного з провокаторів. Ним виявився мешканець Кракова Матеуш Пасек. Іншим учасникам групи вдалося втекти з місця події, повідомляє ZAXID.NET.

Інформацію про затриманого виданню повідомив директор ЛКП "Музей "Личаківський цвинтар" Михайло Нагай.

Поляк також розповів, що в групі було 9 чоловік. Усі вони зупинилися в одному зі львівських гостелів.

Прес-служба патрульної поліції підтвердила, що затриманий є іноземцем. Його доправили в райвідділ для дачі показань. На місці події також працювали співробітники СБУ та слідчі Личаківського райвідділу поліції.

Меморіал орлят - польський військовий пам'ятник у Львові. "Орлята" - це учасники боїв проти ЗУНР і проти більшовиків. Вони були поховані на Цвинтарі захисників Львова, що є частиною Личаківського кладовища. 24 червня 2005 року Меморіал орлят відкрили за участю екс-президента Віктора Ющенка і його тодішнього польського колеги Олександра Квасневського.

Дві історичні скульптури левів повернули на Цвинтар Орлят у грудні 2015 року, що призвело до політичного скандалу, оскільки перевезення здійснили з ініціативи польського міністерства культури без узгодження з відповідними українськими органами влади. Відтоді скульптури стояли закриті дерев'яними щитами. Нагадаємо, Польща планувала 2018 року випустити нові паспорти із зображенням львівського Меморіалу орлят, однак пізніше відмовилася від цієї ідеї.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram