ГоловнаСуспільствоОсвіта

Міносвіти вимагає від регіонів оперативно розподілити бюджетний мільярд

Органи місцевого самоврядування не поспішають переобладнати школи.

Міносвіти вимагає від регіонів оперативно розподілити бюджетний мільярд
Лилия Гриневич
Фото: http://www.sq.com.ua/

Органи місцевого самоврядування в регіонах повинні оперативно розподілити бюджетні кошти (998 млн гривень) на обладнання для нової української школи. Про це сьогодні заявила міністр освіти Лілія Гриневич під час освітнього форуму в Івано-Франківську.

Постанову уряду про розподіл цих коштів було ухвалено ще 4 квітня, тепер місцева влада має оперативно провести тендери та закупити обладнання для шкіл.

"Загалом на Нову українську школу через різні субвенції в 2018 році держава передбачила 1 мдрд 869 млн 749 тис гривень. З них кошти цільової субвенції на Нову українську школу - понад 1 млрд 300 млн, що складається з 998,7 млн на закупівлю обладнання для початкових класів і 386,5 млн - підвищення кваліфікації вчителів. До мене надходять тривожні сигнали, що в окремих областях затягується процес подальшого розподілу цих коштів. І я дуже прошу не зволікати з цим процесом, адже тендери забирають багато часу, а меблі повинні бути в школах до 1 вересня", - сказала міністр.

Читайте також: Нова школа. Що потрібно знати про ухвалений закон про освіту

Гриневич зазначила, що місцеві органи повинні не витрачати час, а присвятити його організаційним питанням закупівлі якісного обладнання.

"23 березня Міносвіти дало загальні, але більш ніж зрозумілі методичні рекомендації, в яких йдеться про те, яке саме обладнання можна закуповувати на виділені державою гроші і який вигляд повинен мати клас. Зокрема, в класі має бути створено 8 навчальних центрів. Також у цих рекомендаціях є застереження безпеки, зовнішнього вигляду та мобільності обладнання. Парти повинні бути належного кольору, легкі і мобільні, для дітей в групах, не травматичні тощо. Для того, щоб закупити правильне, необхідне для НУШ, обладнання, ви повинні вивчити всі необхідні документи. Будь ласка, приділіть для цього час", - сказала міністр.

Нагадаємо, Кабінет міністрів затвердив новий стандарт початкової освіти, за яким будуть навчатися першокласники з 1 вересня 2018 року. У документі зазначено, що саме дитина повинна знати, вміти і розуміти після завершення чотирьох перших класів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram