ГоловнаСуспільствоВійна

Бойовики ОРДО мають намір затопити радіоактивну шахту під Донецьком

Це загрожує отруєнням питної води в регіоні.

Бойовики ОРДО мають намір затопити радіоактивну шахту під Донецьком
Фото: frankensstein.livejournal.com

В ОРДО вирішили затопити шахту "Юнком" під Донецьком. Це загрожує отруєнням питної води в регіоні через радіацію, що залишилася в ній. Про це йдеться у заяві прес-секретаря Держдепартаменту США Гізер Нойєрт, яка закликає Росію та її бойовиків діяти відповідально, передає УП.

"Плани російських бойовиків затопити занедбану вугільну шахту "Юнком" - місце проведення ядерного випробування в СРСР 1979 року - можуть загрожувати питній воді тисяч українців у східній Україні, яка перебувала під контролем Росії. Ми наполегливо закликаємо Росію і підконтрольні їй органи діяти відповідально", - наголошується в заяві.

Раніше про намір бойовиків затопити шахту "Юнком" повідомляли спостерігачі СММ ОБСЄ.

"Персонал шахти "Юнком" в Бунге (колишній Юнокомунарівськ, не перебуває під державним контролем, 43 км на північний схід від Донецька) повідомив СММ, що деякі із шахтних насосів будуть зупинені орієнтовно 14 квітня, і шахта буде поступово затоплена", - йдеться у звіті СММ за 12 квітня.

"Співробітники шахти також повідомили СММ, що незрозуміло, як ймовірні протікання або підвищений тиск через затоплення шахти можуть загрожувати цілісності капсули", - повідомили спостерігачі.

За їхніми словами, у якому статусі перебуває капсула на сьогодні невідомо.

Нагадаємо, МінТОТ заявило про радіаційну небезпеку на шахті "Юнком" в Бунге у липні 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram