ГоловнаСуспільствоЖиття

У справі про розгін Майдану 30 листопада призначили дату оголошення обвинувального акта

Оголошення мало початися сьогодні.

У справі про розгін Майдану 30 листопада призначили дату оголошення обвинувального акта
Обвиняемые
Фото: Катерина Серко

Сьогодні в Шевченківському суді повинні були почати оголошення обвинувального акта у справі проти співробітників Київського "Беркута", які розганяли Євромайдан в ніч на 30 листопада 2013 року. Але оголошення відклали на прохання одного з обвинувачених та його адвоката, повідомляє кореспондент LB.ua із зали суду.

Обвинувачені - заступники командира Київського полку міліції особливого призначення "Беркут" Андрій Дидюк, Микола Тягнирядно, командири рот Юрій Шевченко і Євген Антонов. 26 жовтня минулого року до справи чотирьох екс-"беркутівців" приєднали ще одну - проти екс-керівника Управління громадської безпеки ГУ МВС у Києві Олега Мариненка. Справа охоплює епізоди не тільки розгону Майдану, але і побиття активістів під Адміністрацією Президента 1 грудня 2013-го.

Коли повинно було розпочатись оголошення вироку, адвокат Олега Мариненка заявив, що йому потрібно збиратися на потяг і їхати у іншій справі, а його підзахисний сказав, що не може слухати обвинувальний акт без свого адвоката. Тому оголошення обвинувального акта перенесли на 2 квітня.

Олега Мариненка звинувачують за двома епізодами - напад на активістів Майдану в ніч з 29 на 30 листопада 2013 року та 1 грудня 2013. Йому закидають ч. 1, 2 ст. 367 (службова недбалість, яка спричинила тяжкі наслідки); ч. 4 ст. 41 (виконання злочинного наказу); ст. 340 (перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів); ч. 1 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів); ч. 3 ст. 365 ККУ (перевищення влади та службових повноважень).

Інших фігурантів (Дідюк, Тягнирядно, Шевченко, Антонов) звинувачують у ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою), ст. 340 (перешкоджання організації або проведенню зборів), ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу (перевищення влади та службових повноважень).

В епізоді нападу на майданівців в ніч на 30 листопада також фігурує чинний старший лейтенант поліції - Руслан Марчук. Але оскільки в його справі менша кількість постраждалих, його судять окремо.

Нагадаємо, що в ніч на 30 листопада від дій силовиків постраждали 128 осіб, чотири з них отримали тілесні ушкодження середньої тяжкості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram