ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Під час новорічних канікул у Києві з кором шпиталізували 12 дітей (оновлено)

Влада Києва звинувачує святкові масові заходи.

Під час новорічних канікул у Києві з кором шпиталізували 12 дітей (оновлено)
Фото: mygazeta.com

З початку 2018 року з діагнозом кір до дитячої інфекційної лікарні госпіталізували 16 дітей.

Про це повідомляє УНН з посиланням на Департамент охорони здоров'я КМДА.

"Сьогодні в Дитячій інфекційній лікарні перебуває 16 дітей, яким поставили діагноз кір. Усі вони потрапили до медичного закладу цього року. Їм надають необхідну лікарську допомогу", - йдеться в повідомленні.

Як повідомили батьки одного з дітей у Фейсбуці, симптоми хвороби проявилися в багатьох після відвідин цирку.

Оновлення 16:50. На сайті Київміськадміністрації пізніше з'явився офіційний коментар голови департаменту Валентини Гінзбург. За її даними, госпіталізованих від початку року - 12, а не 16. А загалом у стаціонарі Київської міської дитячої клінічної інфекційної лікарні перебувають 14 хворих на кір.

"Неважко зрозуміти, що таке зростання захворюваності пов'язане з тим, що під час канікул діти відвідували різні святкові масові заходи, де, крім гарного настрою, ділилися одне з одним і бацилами. На жаль, тут лікарі безсилі, це - зона відповідальності батьків, які повинні стежити за станом здоров'я свого малюка і своєчасно відповідно реагувати, щоб убезпечити його та інших дітей", - заявила Гінзбург.

Нагадаємо, спалах кору було зафіксовано в Україні восени 2017 року. За даними Міністерства охорони здоров'я, в країні вже в 70 разів більше хворих на кір, ніж у минулому році - понад 2 тис. осіб.

Кір є вкрай заразною тяжкою хворобою вірусного походження. Вірус зазвичай передається через прямий контакт, а також повітрям, інфікує слизову оболонку, а потім поширюється по організму.

Першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 10-12 днів після впливу вірусу і триває від 4 до 7 днів. На цій початковій стадії можуть з'являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. Через кілька днів з'являється висип, зазвичай на обличчі і верхній частині шиї. Приблизно через 3 дні висип поширюється по тілу і, врешті-решт, з'являється на руках і ногах. Він тримається 5-6 днів і потім зникає. У середньому висип виступає через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

Лікарі підкреслюють, що єдиний дієвий спосіб захиститися від кору і для дітей, і для дорослих - вакцинація. Вона не захищає від вірусу на 100%, однак значно знижує можливість зараження і пом'якшує перебіг хвороби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram