ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Індія подарувала Україні 130 тис. доз сироваток

МОЗ констатує проблеми з реєстрацією імуноглобулінів.

Індія подарувала Україні 130 тис. доз сироваток
Фото: kp.ua/Алексей Булатов

Уряд Індії надав Україні понад 130 тис. доз специфічних сироваток у вигляді гуманітарної допомоги, повідомляють на сайті Міністерства охорони здоров'я України.

Йдеться, зокрема, про 80 тис. доз сироватки проти правця, 35 тис. протиправцевого імуноглобуліну, 900 доз сироватки проти дифтерії, 14,4 тис. доз антирабічної сироватки, а також 1,5 тис. доз ліофілізованого антитоксину протизміїного.

Усі препарати мають сертифікат якості GMP. Гуманітарна допомога, надана Індією, буде розподілена між областями відповідно до потреби, включаючи препарат для посттравматичної профілактики правця.

У відомстві наголосили, що наразі немає деяких сироваток та імуноглобулінів через відсутність їх реєстрації в Україні.

"Тільки навесні 2017 року зареєстровано два антирабічні імуноглобуліни ізраїльського і українського виробництва, більше ніяких специфічних імуноглобулінів виробники на реєстрацію не подавали", - сказано в повідомленні.

У міністерстві нагадали, що відомство не може бути ініціатором реєстрації препарату, а місцева влада не може закуповувати незареєстровані медикаменти.

"Гуманітарні вантажі - єдиний шлях забезпечити громадян України сироватками або імуноглобулінами в разі необхідності", - зазначено в повідомленні.

У відомстві нагадали, що вакцинація - єдиний спосіб уберегтися від правця і дифтерії.

"Дорослі також повинні робити щеплення, ревакцинацію рекомендується проводити кожні 10 років, вакцини (АДС і АДС-М) є безкоштовними і в наявності в кожній поліклініці", - зазначено в повідомленні.

На 2018 рік у бюджеті закладено 42 млн грн для закупівлі сироваток і імуноглобуліну через міжнародні спеціалізовані організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram