ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Мінохоронздоров'я відмовилося ліцензувати народних цілителів

Усі раніше видані дозволи створюють потенційну небезпеку для хворих.

Мінохоронздоров'я відмовилося ліцензувати народних цілителів
Фото: volynnews.com

Міністерство охорони здоров'я винесло на громадське обговорення проект закону про скасування спецдозволів на заняття народною медициною (цілительство).

Прес-служба МОЗ повідомила, що, згідно із законодавством, цілитель повинен надавати обґрунтований метод лікування, який він хоче застосовувати. Але більшість цих методів базуються на ідеях, які суперечать сучасній науковій картині світу і медичній науці.

"Для перевірки методів альтернативної медицини, які гарантували б їх безпеку і дієвість, необхідно проводити наукові та клінічні дослідження за прийнятими методиками. Такі дослідження зазвичай тривають роками і вимагають значного фінансування і широкого залучення експертів. Жоден із методів народної медицини ніяк не можна перевірити "на місці" в момент звернення цілителя по дозвіл. Наявна процедура атестації й експертизи цілителів не дозволяє Міністерству охорони здоров'я видати жодному з них дозвільні документи, оскільки неможливо гарантувати безпеку використовуваних ними методів для пацієнтів. Усі раніше видані дозволи на заняття цілительством створюють потенційну небезпеку для громадян України, оскільки такі дозволи аж ніяк не гарантують безпеку пацієнтів у разі їх звернення до цілителів", - повідомило міністерство.

МОЗ наполягає, що народні методи не входять в арсенал сучасної доказової медицини, а отже, їхня безпека й ефективність ніколи і ніким не перевірялася в умовах суворих наукових експериментів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram