ГоловнаСуспільствоЖиття

В УПЦ КП заявили про готовність розглянути "бажання РПЦ вести діалог" на найближчому Синоді

Єдиною кінцевою метою такого діалогу Київський патріархат бачить винятково визнання автокефалії помісної Церкви.

В УПЦ КП заявили про готовність розглянути "бажання РПЦ вести діалог" на найближчому Синоді
Фото: Сергей Нужненко

Священний синод Української православної церкви Київського патріархату на найближчому засіданні розгляне бажання Російської православної церкви вести діалог і прийме відповідне рішення.

Про це йдеться в заяві прес-центру УПЦ КП, оприлюдненому ввечері 30 листопада.

В УПЦ КП заявили, що лист патріарха Філарета до РПЦ і її керівника Кирила було ініційовано московською стороною, а метою його написання мало стати створення передумов для визнання РПЦ автокефалії Української церкви.

"Через посередництво першоієрарха РПЦЗ (МП) митрополита Іларіона (Капрала) недавно Московська патріархія висловила бажання вступити в діалог з патріархом Філаретом. Безпосереднім предметом діалогу було питання подолання всього комплексу проблем, які перешкоджають нормальному церковному спілкуванню між РПЦ і УПЦ КП, як це повинно бути між помісними церквами", - йдеться в заяві.

Відзначають, що з огляду на цю позицію і бажаючи проявити добру волю, патріарх Філарет на прохання, висловлене від імені та за дорученням патріарха Кирила, надіслав йому лист.

У цьому листі були враховані побажання з боку Московського патріархату "обійти гострі кути" для того, щоб обидві сторони мали можливість у діалозі "зберегти обличчя".

У заяві наголошено, що в листі не йдеться про прохання помилування від патріарха Філарета.

"Незважаючи на все, в Київському патріархаті вітають бажання з боку Московського патріархату вести діалог. Однак метою такого діалогу не може бути ні "покаяння" перед РПЦ, ні адміністративне приєднання до неї в будь-якій формі. Єдиною кінцевою метою такого діалогу УПЦ КП бачить винятково визнання автокефалії помісної УПЦ, Київського патріархату, і об'єднання українського православ'я", - йдеться в заяві.

Напередодні митрополит Київський і всієї України Онуфрій на засіданні Архієрейського собору попросив підкреслити особливий статус Української православної церкви Московського патріархату в статуті РПЦ. Пропозицію митрополита Онуфрія прийняли одностайно. Архієрейський собор у Москві окремо прописав у статуті Російської православної церкви, що центр управління УПЦ Московського патріархату перебуває в Києві.

Філарет був митрополитом Київським і всієї України до 1992 року, коли він і його прихильники утворили Українську православну церкву Київського патріархату. Московський патріархат відлучив Філарета від своєї церкви і піддав анафемі як "розкольника".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram