ГоловнаСуспільствоЖиття

Євроколія з Мукачева в Будапешт може запрацювати вже у 2018 році

"Укрзалізниця" планує побудувати під неї окрему платформу.

Євроколія з Мукачева в Будапешт може запрацювати вже у 2018 році
Фото: Макс Левин

Укрзалізниця повернулася до ідеї добудувати залізничну колію європейського зразка в Україні, яка б дала можливість пасажирам швидко і недорого подорожувати до Європи. Про це заявив в.о. голови правління "Укрзалізниці" Євген Кравцов у своєму блозі на сайті "Новое время".

"Зараз від кордону до міста Мукачево у нас вже є євроколія. Наразі вона використовується тільки для вантажних перевезень. Від цієї колії власне до вокзалу метрів триста. Наша ідея (мова зараз про перший етап) - побудувати тут пасажирську платформу для поїздів євроколії. За сприятливих обставин це можна зробити вже наступного року", - написав Кравцов.

Потяги з Мукачева планують відправити спочатку в Угорщину (Захонь, Будапешт), потім до Словаччини (Кошице, Братиславу) та в Румунію (Сату-Маре). Кравцов передбачає, що євроколіями з Мукачева українці зможуть їздити до Відня, через Будапешт тривалість поїздки становитиме 2 години 40 хвилин.

"Вже працюємо з місцевою владою, щоб мерія відремонтувала автомобільну дорогу, що веде до цієї платформи. Якщо швидко вдасться все скоординувати з угорською стороною, - це варіант, який можна запустити вже через кілька місяців. У мене вже запланована зустріч з угорським послом", - зауважив Кравцов.

Також "Укрзалізниця" веде переговори з Європейським інвестиційним банком щодо грантового проекту з облаштування в Мукачеві парку шляхів євроколії на місці старого пакгауза і вантажного двору.

Раніше міністр інфраструктури Володимир Омелян звернувся до європейських фінансових інститутів з проханням допомогти розробити техніко-економічне обґрунтування і профінансувати євроколію для пасажирських і вантажних перевезень сполученням ЄС-Львів-Київ, Київ-Одеса та Київ-Харків-Дніпро.

Нагадаємо, у вересні Україна почала переговори з Німеччиною про безкоштовну передачу б/в електричок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram