ГоловнаСуспільствоВійна

Бойовики "ДНР" припинили охороняти патрульну базу ОБСЄ в Горлівці

Українська сторона СЦКК назвала такі дії провокаційними.

Бойовики "ДНР" припинили охороняти патрульну базу ОБСЄ в Горлівці
Блокпост боевиков на дороге из Донецка в Горловку (архивное фото)
Фото: pawel.reszka.90

З 24 вересня керівництво "ДНР" зняло охорону з бази спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі в окупованій Горлівці Донецької області.

Про це повідомляє прес-центр АТО у Фейсбуці.

"Українська сторона СЦКК висловлює свою стурбованість і рішуче засуджує дії представників ОРДО, які з 24 вересня в односторонньому порядку припинили охороняти передову патрульну базу СММ ОБСЄ в населеному пункті Горлівка, і кваліфікує їх як грубе порушення Мінських домовленостей", - йдеться в повідомленні.

СЦКК підкреслює, що такі дії мають відверто провокаційний характер, є грубим порушенням мандата СММ ОБСЄ і спрямовані на залякування представників ОБСЄ.

"Українська сторона закликає російську сторону СЦКК вжити невідкладних заходів і сприяти діяльності СММ ОБСЄ на території, підконтрольній бойовикам", - наголошено в повідомленні.

Нагадаємо, СММ ОБСЄ в Україні розпочала свою роботу 21 березня 2014 року у зв'язку зі зверненням уряду в ОБСЄ і консенсусним рішенням усіх 57 країн-учасниць організації.

СММ - це неозброєна цивільна місія, яка працює 24 години на добу, 7 днів на тиждень, у всіх регіонах України. Її основні завдання - це неупереджено і об'єктивно спостерігати за ситуацією в Україні і звітувати про неї, а також сприяти діалогу між усіма сторонами конфлікту.

У серпні бойовики "ДНР" на 7 годин затримали вантажівку ОБСЄ біля населеного пункту Оленівка у Волноваському районі.

23 квітня в районі села Пришиб (територія, підконтрольна бойовикам "ЛНР") підірвався автомобіль спостерігачів ОБСЄ. У результаті вибуху загинув співробітник місії, громадянин США, ще двоє - громадянин Чехії і громадянин Німеччини - отримали поранення. Після події місія ОБСЄ вирішила обмежити патрулювання до початку розмінування території - географію патрулювання зменшили і припинили польоти БПЛА.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram