ГоловнаСуспільствоЖиття

Києву почали повертати Жуків острів

Вищий госпсуд визнав законним повернення у комунальну власність 70 га землі.

Києву почали повертати Жуків острів
Фото: facebook.com/LlutsenkoYuri

Після рішення Вищого господарського суду України розпочато процедуру виконання судових рішень про повернення у власність міської громади Києва земельних ділянок ландшафтного заказника місцевого значення "Острів Жуків".

Про це інформує прсс-служба Генеральної прокуратури.

Згідно з повідомленням, постановою Вищого госпсуду від 11 липня визнані законними і обґрунтованими рішення Господарського суду Києва від 15 грудня 2016 року і Київського апеляційного господарського суду від 5 квітня в частині визначення незаконності дій посадових осіб Київської міської ради щодо відведення та передачі земельних ділянок обслуговувальному кооперативу житлового кооперативу "Котміст" вартістю 1,4 млрд грн.

Нагадаємо, в 2007 році Київрада ухвалила скандальне рішення про ліквідацію заказника "Жуків острів", його площу урізали з 1630 га до 196 гектарів. Вилучені таким чином землі успішно роздавали під забудову.

75 гектарів землі отримав так званий обслуговувальний кооператив "Котміст", і незабаром на них почалося будівництво особняка. За даними журналістських розслідувань, "Межигір'я-2" будував близький соратник Віктора Януковича Юрій Іванющенко (Юра Єнакіївський).

У грудні 2015 року Господарський суд Києва вирішив, що земля належить територіальній громаді, але в серпні 2016 року Вищий господарський суд відправив справу на перегляд у першу інстанцію.

Фігурантом у справі про незаконне виділення землі проходить народний депутат Олесь Довгий. 11 липня Верховна Рада дала згоду на притягнення Довгого до кримінальної відповідальності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram