ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україну надійшли ліки від ботулізму

З початку року від цієї хвороби загинули вісім осіб.

В Україну надійшли ліки від ботулізму
Фото: www.stern.de

Програма розвитку ООН (ПРООН) поставила в Україну в рамках гуманітарної допомоги перші 25 курсів сироватки від ботулізму. Про це повідомила прес-служба міністерства охорони здоров'я.

Останніми місяцями в Україні спостерігається підвищення захворюваності на ботулізм - з початку 2017 року зафіксовано 76 випадків захворювання, 8 з них стали смертельними. Нинішній спалах став великою проблемою для лікарів, оскільки в Україні з 2014 року не зареєстровано антитоксину ботулізму. Навіть більше, на такі закупівлі не були передбачені бюджетні кошти.

У міжнародні організації були спрямовані прохання допомогти подолати цю проблему. Програма розвитку Організації Об'єднаних Націй відреагувала і висловила готовність надати гуманітарну допомогу.

Антитоксин, який у всьому світі виробляється всього декількома компаніями, був у максимально стислі терміни закуплений ПРООН. Ліки канадського виробництва 4 липня прибули в аеропорт у Києві, звідки вони підуть на спеціалізований склад Міністерства охорони здоров'я.

Поточна поставка дозволить сформувати базовий запас, який буде використаний за необхідності для негайного лікування нових випадків захворювання.

Ботулізм - це харчова інтоксикація внаслідок споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) і за неправильних умов зберігання або транспортування (консерви, в'ялена і солона риба, ковбаси, шинка).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram