ГоловнаСуспільствоВійна

Червоний Хрест запропонував створити зони безпеки навколо об'єктів водопостачання на Донбасі

Мова не про кілометри, а про десятки або сотні метрів навколо об'єкта.

Червоний Хрест запропонував створити зони безпеки навколо об'єктів водопостачання на Донбасі
Фото: EPA/UPG

Червоний Хрест запропонував створити зони безпеки навколо об'єктів водопостачання на Донбасі.

"Ми пропонуємо створити зони безпеки навколо Верхньокальміуської і Донецької фільтрувальних станцій, а також водогону, який від неї відходить. Потім - в районах Золотого-Первомайська, 3-ї насосної станції водопроводу і від неї до Горлівських фільтрувальних станцій №1 і 2, і в районі Петровського водозабору", - повідомив в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" глава делегації МКЧХ в Україні Алан Ешліманн.

"Концепція зон безпеки передбачає виведення військового персоналу і обладнання з певних об'єктів і ділянок навколо них (мова йде не про кілометри, а про десятки або сотні метрів навколо об'єкта). Дуже важливе дотримання правил обома сторонами: ця зона не зазнає обстрілів, не використовується для розташування військових частин або для планування військових операцій. Тобто бойові дії можуть відбуватися де завгодно навколо, але тільки не в самій такій зоні", - пояснив він.

Ешліманн зазначив, що і Україна, і підконтрольні Росії бойовики згодні створити такі зони безпеки, але справа не рухається через відсутність довіри.

Представник Червоного Хреста наполягає, що цю ідею необхідно реалізувати.

"Адже, крім іншого, на Донецькій і Верхньокальміуській фільтрувальних станціях є величезні запаси хлориду, використовувані для очищення води. Вони перебувають в спеціальних циліндрах. У разі прямого влучання під час обстрілу циліндри можуть вибухнути, хлорид потрапить у повітря, і утвориться токсична хмара, яка може випасти у вигляді опадів де завгодно - залежно від напрямку вітру. І оскільки все це відбувається на густонаселеній території, можуть постраждати сотні тисяч людей", - заявив він.

Нагадаємо, що з 8 по 12 червня через знеструмлення не працював Південнодонбаський водогін, який забезпечує водою три фільтрувальні станції на підконтрольній території - Карлівську (с. Карлівка), Великоанадольську (м. Волноваха) і Старокримську (м. Маріуполь).

Крім того, через обстріли часто зупиняється Донецька фільтрувальна станція, яка подає воду на Авдіївку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram