ГоловнаСуспільствоВійна

Росія зміцнює військову інфраструктуру на кордоні з Україною, - Турчинов

"Від Азовського моря до кордону з Білоруссю створена потужна військова інфраструктура".

Росія зміцнює військову інфраструктуру на кордоні з Україною, - Турчинов
Фото: пресс-служба президента

Росія зміцнює військову інфраструктуру вздовж кордону з Україною, а також триває безперервне перекидання зброї, боєприпасів, військової техніки, кадрових військових і найманців на окуповану територію Донбасу.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Якраз ситуація в зоні АТО і спонукає нас невідкладно приймати рішення, які ми з вами обговорювали на початку розмови (про новий формат протидії РФ, - ред.). Адже тільки впродовж останніх місяців кілька разів оголошували припинення вогню, чого не дотримувався агресор навіть упродовж доби... При цьому ми зазнаємо втрат не тільки серед військових, але і серед мирного населення. Здійснюються постійні спроби зламати українську оборону", - сказав він.

Турчинов наголосив, що з російської території йде безперервна перекидання зброї, боєприпасів, військової техніки, кадрових військових і найманців.

"І головне, що нас дуже турбує, - це швидке нарощування потужного угруповання збройних сил РФ уздовж усього нашого кордону. Ці багатотисячні штурмові підрозділи в будь-який момент можуть підключитися до ведення бойових дій проти української армії. Ми повинні все це враховувати і бути готовими до цього", - пояснив секретар РНБО.

За його словами, це ділянки кордону з Бєлгородській, Воронезькій і Ростовській областях - тобто всі північні та східні рубежі.

"Від Азовського моря до кордону з Білоруссю створена потужна військова інфраструктура. Крім того, триває підготовка масштабних військових навчань "Захід-2017", які Кремль планує провести на початку вересня. Навчання проходитимуть, зокрема, і на території Білорусі з використанням авіації, бронетанкової техніки, артилерії, сил спецоперацій. Таким чином буде забезпечена величезна концентрація військ, що нависає над західною частиною України, що створює для нас дуже серйозну небезпеку", - додав Турчинов.

Нагадаємо, раніше Турчинов заявив, що в Україні необхідно завершити АТО і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з РФ. За його словами, уточнений законопроект "Про відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей" буде представлений президенту, після чого його оперативно буде внесено в Раду. Президент Петро Порошенко виступив проти завершення АТО і повідомив про розроблення законопроекту про реінтеграцію Донбасу.

У лютому Порошенко заявив, що виключає наступ російських військ через Білорусь, але загроза повномасштабної агресії з боку РФ усе ще актуальна. У безпосередній близькості до кордону з Україною розгорнуті підрозділи російських збройних сил чисельністю до 50 тис. осіб.

Олександр Лукашенко, своєю чергою, пообіцяв, що не дозволить використовувати свою територію для ворожих дій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram