ГоловнаСуспільствоЖиття

Лауреати загальнонаціональної програми "Людина року-2016" в номінації "Менеджер року" Пресс-релиз

Михайло Лизанèць

Cofounder (співзасновник) Moneyveo.ua

Найвагоміші здобутки у Вашій професійній діяльності в 2016 році: Наприкінці року ми продали наш мексиканський підрозділ, який запустили в 2015, стали лідером ринку онлайн-кредитування з часткою ринку до 80%, отримали звання найкращого Фінтех стартапу України від Payspace magazine.

Ваш життєвий девіз: Keep calm and carry on (зберігаємо спокій і продовжуємо) – з мотиваційного плаката Великобританії 1939 р. Щодо принципів: до всього ставитися з почуттям гумору, бути чесним з собою та іншими.

Ким Ви мріяли стати в дитинстві? У перших класах школи начитався пізнавальних книжок і хотів стати археологом, але оскільки батьки були підприємцями, трохи пізніше питання "ким стати" для мене вже не було актуальним. Питання було тільки щодо того, в якій сфері.

Чи є у Вас мрія, що поки не здійснилась? Якщо "так", то яка? Ну зовсім глобальна мрія, як мета життя радше – це більш масштабно поліпшити життя людей. Дати людям наступну Вікіпедію, або інтернет.

Бути сьогодні успішним – це…Дати людям те, що поліпшить їхнє життя. Дозволить робити що-небудь швидше, зручніше, простіше, дасть натхнення або комфорт.

Ваш улюблений афоризм? "Не бійтеся робити те, що не вмієте. Пам'ятайте, ковчег побудував любитель, – професіонали побудували Титанік". Цей афоризм для мене кілька разів спрацював, але він, на жаль, не спрацює, якщо ви вирішите зайнятися кардіохірургією.

Назвіть три головні якості успішного керівника? Лідерство в розумінні як здатність зібрати людей разом і мотивувати рухатися до спільної мети, відкритість і чесність.

Що є сьогодні головним у роботі керівника підприємства? Що дає можливість бути лідерами в своїй галузі? З одного боку – вміння і готовність делегувати, як говорив, здається, Стів Джобс: "Не має сенсу наймати тямущих людей, а потім вказувати, що їм робити. Ми наймаємо розумних людей, щоб вони говорили, що робити нам". З іншого боку – прийняття непопулярних рішень: ніхто не хоче щось робити, включаючи тебе самого, але ти розумієш, що це необхідно для організації, і доводиться виконувати.

Хто для Вас є взірцем менеджера в світовому масштабі? Ілон Маск з його готовністю починати справу в просто неймовірних галузях, наприклад, швидкісного транспорту HyperLoop і космічних перельотів SpaceX.

На пострадянському просторі найвидатнішим підприємцем вважаю Олега Тинькова – не можу уявити, як можна створити таку кількість успішних бізнесів у настільки різних сферах.

Гарік Корогодський викликає повагу як успішний бізнесмен, який став неординарною медіа-персоною.

Що Ви найбільше цінуєте в своїх співробітниках? Креативність у рішенні проблем і самовіддачу, плюс відстоювання своєї думки, готовність вести дискусію. Мені дуже пощастило працювати саме з такими людьми.

Якщо щастя не в грошах, то в чому? А якщо все-таки в грошах, то чому? Гроші без сумніву потрібні, вони дають свободу і почуття безпеки, які, в принципі, знаходяться десь поряд із почуттям щастя. Але, як говорить більшість відомих успішних підприємців, гроші не повинні бути самоціллю. Такою метою може бути створення продукту або послуги, яка потрібна людям, відбутися як особистість. Я вважаю, що кожен із нас так чи інакше служить суспільству, і гроші є, хоч і далеко не ідеальним, але більш універсальним мірилом користі, ніж інші.

Кому в цьому житті Ви заздрите? Заздрість – погане почуття, я вважаю за краще захоплюватися. Захоплююся Джиммі Велсом – творцем Вікіпедії. Він зміг об'єднати неймовірну кількість людей на голому ентузіазмі та створив унікальний продукт, який, якщо пафосно висловитися, несе світло і знання всьому світу.

Яка риса характеру – Ваш головний недолік?Я дуже привабливий. Ну, по факту, напевно, прокрастинація буває відкладаю завдання, які не хочеться робити.

Чи є у Вас улюблена книга? З практичних Lean Startup by Eric Ries (ощадливий стартап) ця книга на початку роботи над Moneyveo неймовірно допомогла створити правильний продукт, за правильною методологією. Також подобається "Фрикомислення" Дабнер і Левітта збірка цікавих явищ з точки зору економіки. Після неї починаєш на, здавалося б, повсякденні речі дивитися під іншим кутом.

З ким із історичних особистостей Ви могли б потоваришувати, якби були його сучасником? З Мерлін Монро. Не знаю, наскільки близько б ми подружилися, але я б спробував. А якщо серйозно, то хотів би познайомитися з Ніколою Тесла людиною, який подарував нам 20-те століття. Складно уявити, де б ми були без його винаходів сьогодні.

Яке чудо світу Ви би хотіли перенести до свого рідного міста? Що би воно символізувало? Зі старих залишилися, здається, лише піраміди, вони б не особливо вписалися в пейзаж, з нових чудес світу переніс би Діснейленд. Це дозволило б людям потрапити в казку, плюс, це, напевно, один із небагатьох реальних туристичних магнітів.

Якби Ви відкрили нову планету, як би її назвали?На це питання відповів за мене Чак Паланік у "Бійцівському клубі"  "Коли люди вийдуть у глибокий космос, то присвоять всьому назви корпорацій. Сузір'я Ай-Бі-Ем. Галактика Майкрософт. Планета Старбакс". Тож свою планету я назвав би Moneyveo.

Уявіть що до Вас в гості завітав президент Америки з проханням показати Україну. Куди б Ви його запросили на екскурсію?У найкрасивіше місто України Львів. Площа ринок, Національний театр опери та балету, Латинська катедра. Запросив би ще в "Криївку", напевно.

Що Ви вважаєте своїм головним досягненням у житті, а що найбільшою помилкою? Найбільше досягнення звичайно, створення компанії, великої помилки, напевно, ще не встиг зробити, так усе дрібниці.

Яке зайняття для  Вас - найкращий відпочинок? Хороша книжка або цікава компанія.

Яна Міненко

Голова правління АТ "Рено Україна"

Три головні події 2016 року за Вашою версією:

1)Після кризового 2015 року автомобільний ринок почав зростати у 2016-му (він зріс на 38%). Компанія Renault другий рік поспіль зайняла позицію лідера на ринку легкових і комерційних авто, реалізувала своїм клієнтам 8036 авто і зайняла ринкову частку 11%.

2) Компанія Renault привезла на ринок України нові моделі з оновленої модельної лінійки – Captur, Kadjar, новий Megane. Було реалізовано 618 авто цих моделей за 2016 рік, що додало 1 пункт ринкової частки компанії.

Разом із запуском Captur ми реалізували масштабний проект Captureality про подорож Captur із Києва до Парижа, у розмальовуванні цифрового панно з 32 тис. елементів узяли участь понад 2000 українців.

З виведенням на ринок Kadjar ми реалізували цікавий національний проект на підтримку внутрішнього туризму "Рушай за покликом життя", за що отримали нагороду з маркетингових коммунікацій Effie.

Разом з Captur та Kadjar у Renault вже чотири моделі у сегменті SUV (ще Duster та Koleos) – найбільшому сегменті на авторинку України. У цьому році ми плануємо привезти в Україну новий Koleos.

Щодо нового Megane у кузові хетчбек – то він здобув престижний титул "Легковий автомобіль року в Україні 2017". Цьогоріч ми привеземо також Renault Megane у кузові седан. Найкраще авто року в Україні вибирали за підсумками голосування громадського і журналістського журі. У голосуванні взяли участь рекордні 66 тис. українців. З 3-х заявлених моделей Renault у конкурсі два автомобілі здобули нагороди, в т. ч. головну нагороду за легковий автомобіль.

У 2016 році український автомобільний ринок показав підвищений інтерес до електромобілів – за оцінками експертів, в Україну було імпортовано близько 2 тис. електроавтомобілів (нових та б/в). Renault також вдалося привезти до України електричний фургон Kangoo ZE та надати його для тестів своїм потенційним клієнтам.

Ваш життєвий девіз: Бізнес повинен бути екологічним: брати до уваги та задовольняти інтереси клієнтів, власників, співробітників та суспільства, у якому працює.

Ким Ви мріяли стати в дитинстві? Вчителькою. Я була старшою онукою у великій родині (9 онуків по батьківській лінії) і коли дорослі залишали на мене молодших, – намагалась їх зорганізувати і чомусь навчити: ми малювали, співали, робили аплікації.

Чи є у Вас мрія, що поки не здійснилась? Якщо так, то яка? Є і не одна. Щодо України мрію, щоб встановився мир і закінчилася війна.

Говорячи слово УСПІХ, який вміст Ви в нього вкладаєте? Успіх – це внутрішній стан людини, її внутрішня мотивація, сила робити себе постійно своєю кращою копією. Такий собі безперервний процес.

Ваш улюблений афоризм? Є багато улюблених афоризмів, наприклад:  

-         «Зри в корень» Козьма Прутков

-         «Если ты направился к цели и станешь дорогою останавливаться, чтобы швырять камни во всякую лающую на тебя собаку, то никогда не дойдешь до цели». Федор Достоевский.

-           Мы как солдаты: делаем, что можем, и будь, что будет.

Назвіть три головні якості успішного керівника? Передусім відкритість та увага: увага до людей, які працюють у команді, увага до зовнішніх змін у навколишньому оточенні, увага до внутрішніх бізнес-процесів. А також уміння слухати і почути, сміливість, віра в себе та воля до перемоги.

Що є сьогодні найголовнішим в роботі керівника підприємства? Що дає можливість бути лідерами в своїй галузі? Його команда. Без команди керівник ніхто. Довіра в команді. Без довіри команда не буди ефективно працювати.

Хто для Вас є взірцем менеджера в світовому масштабі? Є багато взірців, у кожного можна чомусь навчитися – це і Стів Джобс і Ілон Маск і Карлос Гон. Але головне, при цьому не загубити себе.

Що Ви найбільше цінуєте в своїх співробітниках? Я сприймаю їх такими, як вони є. Не має якихось специфічних якостей, які я ціную більше. До того ж, я вважаю, що різні за своїми характерами співробітники лише збагачують команду різноманітними ідеями, головне – розставити їх на правильні місця, щоби "пазл" склався.

Якщо щастя не в грошах, то в чому? А якщо все-таки в грошах, то чому? Гроші – це потік, енергія. Тому щастя в енергії і в тому, як ти вмієш її використовувати, наприклад, коли ти дитина – тобі даруюять енергію у якості любові дорослих, коли ти стаєш дорослим – треба навчитися поповнювати свою енергію і дарувати любов оточуючим. Так і з грошима: треба вміти їх накопичувати та вкладати.

Продовжіть фразу "Дайте мені точку опори і я... зрушу Землю", - сказав Архімед. Він мав на увазі важіль, який надає руху прискорення. Я з тих, хто шукає цей важіль самостійно, а не чекає його від долі.

Яка риса характеру – Ваш головний недолік?Планую більше, ніж можу зробити. Через невдоволеність результатом, буваю роздратованою.

Чи є у Вас улюблена книга? Немає улюбленої, читаю різні: зараз Юлія Гіпенрайтер "Спілкуватися з дитиною, як?". До цього Марі Кондо "Магічне прибирання".

З ким із історичних особистостей Ви могли б потоваришувати, якби були його сучасником? З будь-якою історичною особистістю, не має переваг. У кожній історичній особистості мені цікава перш за все людина: яким життям живе/жила, про що думала, про що мріяла. Мерилін Монро, наприклад, або Дональд Трамп.

Яке чудо світу Ви би хотіли перенести до свого рідного міста? Що би воно символізувало? Мені здається в Україні достатньо своїх чудес світу, не треба ніяких інших сюди переносити. Наприклад, у Києві - Києво-Печерська Лавра або Свята Софія. Із сучасних – А-Gallery в Арт-Молі – коли картини знаменитих світових  художників оживають і починають рухатися завдяки 52 проекторам, вивішеним за певними правилами. Таке враження, що ти потрапив в інший вимір, хіба це не чудо? І цю виставку створено в Україні. Я вважаю, що українська нація одна з найкреативніших у світі.

Якби ви відкрили нову планету, як би її назвали? Не знаю, у кожної нової назви повинна бути своя історія. Без історії важко придумати назву.

Уявіть що до Вас в гості завітав президент Америки з проханням показати Україну. Куди б Ви його запросили на екскурсію? Якщо мова про Дональда Трампа, показала б йому Львів, якщо Барак Обама – тоді Андріївський узвіз у Києві та Андріївську церкву.

Що Ви вважаєте своїм головним досягненням у житті, а що найбільшою помилкою? Головні досягнення – моя сім’я, мій син. До помилок ставлюся, як до уроків, намагаюся вчитися.

Яке зайняття для  Вас - найкращий відпочинок? У мене дуже багато хобі – щоразу обираю те, яке підходить моєму настрою: астрологія/психологія/соціоніка, йога/басейн/спортзал, люблю готувати щось нове для сім’ї та друзів, люблю сходити на перегляд класного кіно або ж послухати джаз. Якби було більше часу – хотіла б продовжити танцювати свінг і навчитися в'язати.

Світлана Діденко

Генеральний директор "Фармацевтична фірма "Дарниця"

Досягнення в 2016 році: Участь у всесвітній виставці CPhi в Барселоні, де ми отримали підтвердження високої зацікавленості до рівня інновацій і технологій компанії "Дарниця". Наступне завдання – системна робота над іміджем і репутацією компанії. Гарантування безумовної якості і найвищих стандартів, давно властиве "Дарниці", має стати основою прихильності та лояльності професійного співтовариства і споживачів. Акцентом 2016 року стало розширення асортименту, як за рахунок запуску власної розробки, так і ліцензування. Іншим важливим завданням стало створення фундаменту і умов для розвитку експортного потенціалу та розширення його географії.

Які завдання стояли перед Вами: Адаптація роботи команди під оновлену стратегію компанії, трансформація з виробничої в маркетуючу фармацевтичну компанію, а також вихід на нові ринки.

Компанія "Дарниця" – лідер ринку, національний виробник лікарських засобів з більш ніж з 85-річною історією. Компанія виробляє близько 250 найменувань лікарських засобів на виробничих площах 30 000 м2. У 2016 році "Дарниця" увійшла в топ-15 найбільш інноваційних компаній України за версією журналу "Forbes".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram