ГоловнаСуспільствоВійна

Бойовики стріляють по Авдіївці з "Градів" з житлових кварталів Донецька, - Bellingcat

Терористи прикриваються місцевими жителями як "живим щитом".

Міжнародна група розслідувань Bellingcat проаналізувала супутникові знімки, відео, звіти ОБСЄ, а також повідомлення місцевих жителів і прийшла до висновку, що бойовики стріляють по Авдіївці з "Градів", установлених у житлових кварталах окупованого Донецька.

Про це йдеться в доповіді слідчих, опублікованій на сайті Bellingcat.com.

"Як мінімум 31 січня і 1 лютого 2017 року з району гіпермаркету "Ашан" в контрольованому сепаратистами Донецьку неодноразово здійснювалися пуски РСЗВ. Розташування місць пуску в глибині території так званої "ДНР", а також напрямок вогню (Авдіївка) чітко вказує на те, яка сторона конфлікту відповідальна за ці атаки", - йдеться в доповіді.

Фото: bellingcat.com

Зазначають, що 31 січня місія ОБСЄ зафіксувала рекордну кількість вибухів за всю історію спостережень за конфліктом на сході України.

"31 січня сепаратисти запустили в районі Донецька не менш ніж 100 ракет з реактивних систем залпового вогню «Град»... Не менш ніж половина цих пусків потрапили на відео, зняті в житлових кварталах на сході Донецька. Свіжі супутникові знімки і свідчення очевидців підтверджують геолокацію, з допомогою якої вдалося встановити місця пусків «Градів» сепаратистів", - йдеться в повідомленні.

Фото: bellingcat.com

Одне з місць пусків розташоване за 200 метрів на схід від гіпермаркету і менш ніж за 500 метрів від школи і житлових будинків. Друге місце пуску безпосередньо прилягає до траси, на відстані приблизно 600 метрів від промислової зони і на 1000 метрів від житлового кварталу. Деякі з атак здійснювалися вдень, коли об'їзною дорогою рухалися цивільні автомобілі.

Фото: bellingcat.com

Слідчі Bellingcat упевнені, що житлові квартали бойовики обрали спеціально, щоб наразити на небезпеку мирних жителів.

"З огляду на близькість обох місць пусків до розташованої в цій місцевості цивільної інфраструктури, будь-яка українська контратака, що мала б придушити вогонь РСЗВ, автоматично наразила б на небезпеку життя цивільних осіб, які проживають у цьому районі", - наголошено у звіті.

Нагадаємо, в районі Авдіївки вже п'ятий день не вщухають обстріли. Ситуація напружена. 30 січня в результаті обстрілів була перебита остання лінія електропостачання, в результаті місто залишилося без води, без електрики і повноцінного теплопостачання. Також на межі зупинки перебуває містотворче підприємство "Авдіївський коксохім". 31 січня в Авдіївці оголосили надзвичайний стан.

Раніше бойовики прицільно обстріляли пункти обігріву та роздачі гуманітарної допомоги в Авдіївці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram