ГоловнаСуспільствоЖиття

Порошенко закликав згадати про загиблих героїв Крут

Президент і прем'єр звернулися до українців з нагоди Дня героїв Крут.

Порошенко закликав згадати про загиблих героїв Крут
Фото: president.gov.ua

Президент України Петро Порошенко в День пам'яті Героїв Крут нагадав про величезний подвиг загиблих і закликав вшанувати їх пам'ять.

"Сьогодні ми вшановуємо подвиг молодих українців - старшин і юнкерів Першої Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького, бійців студентського куреня Січових стрільців - студентів київських вузів та гімназистів старших класів", - йдеться у зверненні Порошенка, опублікованому на сайті президента.

"29 січня 1918 року, незабаром після проголошення незалежності Української Народної Республіки, вони на кілька днів зупинили просування на Київ московсько-більшовицької орди", - заявив президент.

"Зараз, як і майже 100 років тому, країна, яка мріє імперськими амбіціями, не може змиритися з існуванням незалежної України. Зараз, як і тоді, Росія розв'язала війну і заперечує свою агресію, намагаючись поширити в світі міф про внутрішній конфлікт в нашій країні", - додав Порошенко.

"Окремо хочу звернутися сьогодні до наших воїнів, які у складі Збройних Сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Державної прикордонної служби, Національної поліції відстоюють наше право творити власну державу. Прийміть щиру вдячність українського народу за вашу чесну й героїчну щоденну працю", - зазначив президент.

Звернення оприлюднив і прем'єр Володимир Гройсман.

"Сьогодні День бою під Крутами, день, коли українське майбутнє безстрашно виступило проти більшовицького терору. 300 київських студентів протистояли 5-тисячній більшовицькій армії протягом 5 годин і ціною життя зупинили наступ ворога. Вклоняюся мужності юних героїв, які боролися за Україну", - написав прем'єр на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, 29 січня 1918 року на залізничній станції "Крути", за 130 км на північний-схід від Києва відбувся бій між чотирьохтисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, який налічував близько 400 вояків. Бій тривав п'ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя вони зупинили наступ ворога на два дні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram