ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна відзначає День пам'яті героїв Крут

Цього дня невелика група патріотично налаштованих студентів змогла зупинити армію, що насувалася з Росії..

Україна відзначає День пам'яті героїв Крут

У неділю, 29 січня, в Україні відзначається День пам'яті Героїв Крут на честь 99-ї річниці бою під селом Крути (Чернігівська область) між більшовицькою армією та загоном з київських студентів.

Об 11:30 президент України Петро Порошенко візьме участь в урочистій церемонії покладання квітів до Пам'ятного Хреста Героям Крут на площі Андрія Первозванного в Києві.

Також заходи відбудуться у Меморіальному комплексі "Пам'яті Героїв Крут" у селі Пам'ятне Чернігівської області.

Нагадаємо, бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути за 130 кілометрів на північний-схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, який налічував близько чотирьох сотень воїнів.

Під час військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді. Особливо вразило сучасників поховання юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків у кількості 27 осіб, які були ними страчені.

У бою під Крутами захисники української державності отримали переконливу військову перемогу. Зупинили наступ противника і здійснили організований відступ, руйнуючи за собою шляхи і мости. Російсько-більшовицькі солдати втратили боєздатність на чотири дні.

У 2006 році на місці бою встановлено пам'ятник.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram