ГоловнаСуспільствоЖиття

Родині сепаратиста Царьова передали "царський" санаторій у Криму

Санаторій "Ай-Тодор" - колишній маєток князя Михайла Романова, розташований недалеко від Ялти.

Родині сепаратиста Царьова передали "царський" санаторій у Криму
Фото: EPA/UPG

Сім'я колишнього народного депутата, спікера "парламенту Новоросії" Олега Царьова отримала від держави будинок дитячого санаторію "Ай-Тодор" в окупованому Криму.

Про це повідомляє телеканал "Дождь".

Це колишній маєток великого князя Михайла Романова, що має статус пам'ятки архітектури регіонального значення. У листопаді 2015 року "Мінекономрозвитку" Криму уклало договір про реалізацію проекту реконструкції санаторію з ТОВ "Радуга", яке, згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб (ЄДРЮО), очолює мати політика Ніна Царьова. У компанії двоє засновників - це сам Царьов (йому належить 1%) і компанія "Сельбілляр", 99% якої належить його дружині Ларисі.

Царьов підтвердив "Дождю" цю інформацію і не виключив, що в майбутньому займеться проектом сам.

Сім'я Царьова отримала санаторій у листопаді 2015 року для "реконструкції та розвитку". Разом з корпусами "Ай-Тодору" у власність екс-нардепові також передано земельну ділянку площею 2 гектари.

Згідно з документами, проект реконструкції розрахований на 7 років. До 2022 року інвестор планує витратити 220 млн рублів на будівництво нового чотириповерхового корпусу, критого басейну та заміну комунікації. Всього з травня 2016 року по грудень 2024-го інвестор зобов'язується виплатити державі 254 млн рублів податків.

Санаторій розташований недалеко від Ялти, за 175 м над рівнем моря. Загальна площа території - понад 6 гектарів, з них 5,9 займає парк.

Князь Михайло Романов, молодший брат імператора Олександра II, придбав цей маєток 1869 року для своєї дружини Ольги Федорівни. Там звели невеликий палац, будинок для прислуги й інші споруди. До наших днів збереглися малий палац, палац для дітей, школа 1912 року, харчоблок 1860 року, пральня, їдальня і будинкова церква 1912 року. За радянських часів усе це стало корпусами санаторію.

Санаторій може розмістити 65 дітей. На його сайті вказано, що "50 ліжок бюджетні і 15 - комерційні".

Нагадаємо, в Україні Царьова звинувачують у тому, що у квітні-травні 2014 року в статусі народного депутата і кандидата в президенти він брав участь у сепаратистських зборах на Донбасі, де публічно закликав до активних дій, спрямованих на насильницьку зміну і повалення конституційного ладу, а також до зміни меж території та державного кордону України шляхом визнання "ДНР" і "ЛНР" як незалежних республік. У листопаді 2015 року Генпрокуратура починала щодо Царьова процедуру заочного засудження.

У червні 2014 року Царьов очолив "парламент" так званої "Новоросії". Втім, від ідеї об'єднати "ДНР" і "ЛНР" у Росії незабаром відмовилися, і "парламент" припинив функціонувати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram