ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд зобов'язав Держказначейство виплатити активісту Євромайдану 500 тис. гривень моральної шкоди

Активіста затримали і побили "беркутівці" у січні 2014 року

Суд зобов'язав Держказначейство виплатити активісту Євромайдану 500 тис. гривень моральної шкоди
Фото: Униан

Деснянський районний суд Києва зобов'язав Державне казначейство виплатити активісту Євромайдану Віталію Ахрамеєву 0,5 млн гривень моральної шкоди за незаконне його затримання співробітниками спецпідрозділу "Беркут".

Про це йдеться в ухвалі суду від 22 липня.

Ахрамеєва затримали 21 січня 2014 року о 03:45 як підозрюваного в активній участі у масових заворушеннях (ч. 2 ст. 294 Кримінального кодексу). 23 січня 2014 року Солом'янський районний суд Києва заарештував його на 60 діб, а 12 лютого - відпустив під домашній арешт. Експертиза встановила, що під час затримання Ахрамеєву завдали тілесних ушкоджень середнього та легкого ступенів важкості.

26 лютого 2014 року кримінальне провадження проти затриманих активістів було закрито через відсутність складу злочину. Ахрамеєв звернувся в суд із позовом до Держказначейства, Міністерства внутрішніх справ і головного управління Національної поліції, вимагаючи відшкодувати йому моральну шкоду.

У позові він пояснив, що незаконні дії правоохоронців призвели до "погіршення стану його здоров'я, заподіяли фізичні і моральні страждання, втрату престижної роботи, погіршення нормальних життєвих зв'язків, втрату перспективи ділової активності, позбавили конституційного права на свободу та особисту недоторканність".

Представник прокуратури Києва і представник Держказначейства позов не визнали, посилаючись на недоведеність позовних вимог. МВС свого представника в суд не направив, а в Нацполіції повідомили, що їхній представник перебуває у відпустці.

Суд задовольнив позов Ахрамеєва і вважає, що заявлена сума відповідає характеру та обсягу заподіяної активісту шкоди.

Нагадаємо, спільником "беркутівців"-втікачів виявився один із майданівців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram