ГоловнаСуспільствоЖиття

Порошенко підписав закон про ратифікацію Паризької кліматичної угоди

Документ через кілька років замінить Кіотський протокол

Порошенко підписав закон про ратифікацію Паризької кліматичної угоди
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко 1 серпня підписав закон про ратифікацію Паризької кліматичної угоди, ухваленої в грудні 2015 року на заміну Кіотському протоколу.

Паризька угода набере чинності, коли щонайменше 55 сторін Рамкової конвенції, на частку яких припадає щонайменше 55% загальних глобальних викидів парникових газів, здадуть на зберігання свої ратифікаційні грамоти, інструменти про ухвалення, затвердження або приєднання. На сьогодні ратифікували угоду 19 держав світу, на частку яких припадає в сукупності 0,18% загальних глобальних викидів парникових газів.

Документ, який схвалили 195 держав, замінить Кіотський протокол з 2020 року і передбачає виділення інвестицій у збереження навколишнього середовища, щоб обмежити зростання середньої температури на рівні щонайбільше 1,5-2 градуси за Цельсієм до 2100 року порівняно з доіндустріальними показниками.

Мета угоди - якомога швидше перейти від нарощування до скорочення викидів парникових газів і досягти балансу між джерелами і поглиначами газів у другій половині 21 століття. Усі без винятку країни повинні ухвалити свої національні цілі зі зниження викидів, технологічного переозброєння та адаптації до кліматичних змін.

Оцінка виконання угоди буде проводитися що п'ять років, починаючи з 2023 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram