ГоловнаСуспільствоВійна

Лікарі Першого добровольчого мобільного шпиталю покинули зону АТО

Армія не робить кроків для легалізації їхньої роботи

Лікарі Першого добровольчого мобільного шпиталю покинули зону АТО
Геннадий Друзенко и Алина Нараган
Фото: Макс Требухов

Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова призупинив співпрацю зі Збройними силами України у зв'язку з бездіяльністю армії у легалізації роботи медиків-добровольців.

Про це на прес-конференції в Інституті Горшеніна сказав Геннадій Друзенко, співзасновник і керівник ПДМШ ім. Миколи Пирогова.

"Коли ми поверталися на схід наприкінці квітня, коли військові просили нас підставити плече, була чітка вимога, що ми, ПДМШ, ніколи не були і не будемо махновцями. Ми працюємо в правовому полі, наскільки легально це можливо. У нас є чотиристоронній меморандум, на якому стоять підписи міністра оборони, міністра охорони здоров'я, начальника Генерального штабу і вашого покірного слуги, де чітко окреслено права і зобов'язання сторін. Одним із зобов'язань Генерального штабу і Міноборони була легалізація наших медиків на сході. Мовою юриспруденції - це накази про залучення до проведення антитерористичної операції", - розповів він.

Однак за останні кілька місяців ніякого прогресу у цьому напрямку не було до останнього тижня. "Після анонсу нашої прес-конференції, в п'ятницю відбулася доповідь Полторака, де було запропоновано механізм залучення медиків ПДМШ до антитерористичної операції", - сказав він. Наразі Друзенко документів з цього приводу не бачив.

Керівник добровольчого шпиталю підкреслив, що поки це питання не вирішиться остаточно, його медиків виведено із зони АТО.

Друзенко також зазначив, що медики-добровольці також повинні мати право на отримання статусу учасника бойових дій. "Сьогодні контрактник, який був три місяці на сході, автоматично отримує статус УБД. Наші лікарі не мають права на статус учасника бойових дій", - сказав він.

Медсестра ПДМШ Аліна Нараган, яка в останні місяці виконувала обов'язки санінструктора у 44-й бригаді, у свою чергу розповіла, що в зоні АТО зараз відчувається сильна нестача лікарів. "Коли я в п'ятницю їхала, ніхто не хотів відпускати. Тому що хто приїде на заміну? На це питання відповіді немає", - сказала вона.

"Я з травня минулого року перебувала в зоні проведення антитерористичної операції і була в багатьох місцях. Минулого року я була єдиною операційною медсестрою на весь сектор. Закінчилася операція в одному місці, ми сідали в швидку і їхали у зовсім інше місце. Цивільні медсестри не дуже хотіли працювати біля пораненого бійця", - розповіла Нараган.

Медсестру нагороджено медалями за врятоване життя, за сприяння Збройним силам України, але при цьому понад рік її не можуть офіційно залучити до АТО.

Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Пирогова - волонтерський проект, у рамках якого медики з різних міст України їдуть працювати в зону АТО. Шпиталь почав свою роботу у грудні 2014 року в Кураховому. Сьогодні медики допомагають військовим і цивільним у Луганській області безпосередньо біля лінії фронту. Проект об'єднує медиків, тренованих за стандартами тактичної медицини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram