ГоловнаСуспільствоПодії

У Раді виголосили доповідь про "кришувальників" видобутку бурштину в Рівненській області

Мосійчук заявив, що губернатор отримує по 100 доларів з помпи.

На засіданні правоохоронного комітету Верховної Ради в середу, 30 березня, була виголошена доповідь про незаконний видобуток бурштину на Рівненщині, складена на підставі оперативної інформації СБУ.

Згідно з інформацією, озвученою першим заступником голови комітету Ігорем Мосійчуком, до "кришування" видобутку причетне вище керівництво області.

"На території Рівненської області незаконний видобуток бурштину відбувається в Сарненському, Дубровицькому, Рокитнянському і Володимирецькому районах. Своєрідним "смотрящим" віднедавна є громадянин Іваницький Анатолій Вікторович, на Рівненщині відомий як "Дядя Федір". Контроль він здійснює під протекторатом органів прокуратури, органів внутрішніх справ і нинішнього керівника обласної держадміністрації Чугуннікова. Останній з кожної мотопомпи отримує частку в розмірі 100 доларів США. У кожному районі він має довірених осіб, які відповідають за збір коштів і старателів. Особи, які займаються видобутком бурштину, зобов'язані платити Іваницькому через вищевказаних осіб по 650 доларів США з однієї мотопомпи. Далі Іваницький передає кошти своїм покровителям в органах держвлади. Відомо, що Іваницький діє під прикриттям свого товариша і кума, громадянина Купчика Віктора Степановича, який обіймає посаду заступника прокурора Рівненської області. Крім того, Іваницький користується підтримкою і захистом колишнього першого заступника генерального прокурора Герасим'юка Миколи Володимировича", - зачитав Мосійчук текст доповіді.

У ньому також йдеться про наявність в обласній поліції двох угруповань-конкурентів, які нібито намагаються "кришувати" видобуток.

"Перше очолює в.о. начальника поліції Максимов, його заступники - Голубош і Заславський, які курирують видобуток у Володимирецькому та Рокитнівському районах. Максимов забезпечує прикриття, маючи тісні зв'язки з керівництвом області, в тому числі з головою Рівненської ОДА Чугунніковим, керівництвом прокуратури області, Генпрокуратури і деякими нашими колегами.

Друге угруповання - начальника управління боротьби з економічними злочинами Єфтенія, який, минаючи Максимова, через потужний "дах" у департаменті економічної безпеки МВС призначив начальників Сарненського, Дубровицького, Зарічненського управлінь і 52-ї спецдільниці поліції. Має тісні зв'язки з місцевим криміналітетом.

Близько місяця тому співробітники 52-го спецдільниці поліції виявили 3 помпи і затримали 10 копачів. Один з них подзвонив "криші", і протягом півгодини приїхали 30 озброєних людей у джипах. Очолював їх права рука кримінального авторитета Миколи Цупрука Рощук Олександр Віталійович, відомий як "Саша Довгий". Вони грубо відбили затриманих, розбивши голову рукояткою пістолета Макарова начальнику відділу Чумаку. Кримінального провадження за цим фактом ніхто не порушував", - зачитав Мосійчук текст доповіді.

Окрім того, в ньому є інформація про в.о. начальника Сарненського райвідділу поліції Ігоря Харитонова. "За даними СБУ, наряд поліції виявив в одному з урочищ групу старателів з трьома помпами. Правоохоронці викликали підкріплення. Після цього їм подзвонив заступник Харитонова і наказав залишити місце видобутку. Поліцейські відмовилися. Через деякий час на місце видобутку приїхав сам Харитонов і змусив наряд покинути місце. Співробітники спецслужби задокументували причетність Харитонова до "кришування" незаконного бізнесу. Відкрито кримінальне провадження за статтею 364. Але прокуратурі не вдалося затримати Харитонова, він зник у невідомому напрямку і переховується від слідства", - сказано в документі.

Нагадаємо, в середині березня голова Рівненської обласної державної адміністрації Віталій Чугунніков звернувся до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з проханням ввести в північні райони області війська Нацгвардії, щоб зупинити незаконний видобуток бурштину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram