ГоловнаСуспільствоВійна

Бойовики "ДНР" передали українській владі 18 ув'язнених

Близько 1 тис. засуджених виявили бажання відбувати решту терміну на території, підконтрольній Україні

Бойовики "ДНР" передали українській владі 18 засуджених, які відбували накази на окупованих територіях.

Про це повідомила представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з питань Донбасу Ірина Геращенко.

"Сьогодні омбудсмен Валерія Лутковська разом зі співробітниками СБУ та пенітенціарної служби забрали 18 ув'язнених, яких передали з окупованих територій для відбування покарання в тюрмах на підконтрольній українській владі території. Це особи, які вчинили тяжкі злочини і отримали за вироками українських судів великі тюремні терміни (є навіть ті, хто отримав довічне ув'язнення) ще до початку конфлікту на Донбасі", - написала Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.

Вона також повідомила, що в тюрмах на окупованих територіях залишаються близько 10 тис. засуджених. Близько 1 тис. осіб виявили бажання відбувати решту терміну на території України. Родичі близько 300 засуджених направили омбудсмену Лутковській лист, у якому просили її посприяти переміщенню засуджених на територію, підконтрольну Україні.

"Не дивлячись на те, що ці люди вчинили злочини, вони - теж громадяни України і мають право на листування, побачення і т.д.", - підкреслила Геращенко.

За її словами, списки тих, кого передають Україні, формує протилежна сторона, а омбудсмен і працівники пенітенціарної служби забирають тих, кого бойовики погодилися відпустити. "Як правило, це особи, засуджені до великих термінів, вони відбувають покарання за тяжкі злочини", - пояснила вона.

Геращенко також повідомила про відсутність прогресу в питанні звільнення заручників - на сьогодні, за її інформацією, у списку на обмін близько 140 осіб. Однак ні дата, ні терміни, ні імена наразі не визначено.

"Новин про можливу дату звільнення заручників, на жаль, наразі немає. Працюємо... Насамперед необхідно звільнити тяжкопоранених, хворих, жінок, людей зі складними пораненнями і діагнозами. Відповідний список із 25 осіб ми склали ще на початку січня... Але поки що нікого не відпустили", - додала Геращенко.

Нагадаємо, на зустрічі контактної групи в Мінську 13 січня сторони домовилися про припинення вогню і звільнення понад 50 осіб з обох сторін. Однак ці домовленості практичних результатів не принесли. Наступна зустріч з цього питання також завершилася провалом - "ДНР-ЛНР" відмовилися обмінювати полонених.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram