ГоловнаСуспільствоЖиття

"Експерименти" Міноборони залишать солдатів голодними - Тимчук

Народний депутат побоюється переходу корупції на низовий рівень

"Експерименти" Міноборони залишать солдатів голодними - Тимчук
Фото: nfront.org.ua

Передача військовим частинам функції продовольчого забезпечення провокує корупцію серед армійських чиновників і призведе до погіршення якості харчування військовослужбовців.

Таку думку висловив народний депутат і координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук в інтерв'ю сайту «Обозреватель».

«Зараз нав'язується думка, що за «совкової» системи у цій сфері, мовляв, корупції і злодійства було менше. Я вам скажу зі свого досвіду навчання у військовому училищі і початку офіцерської служби. Коли командування військової частини займається повністю і закупівлею продовольства, і годуванням солдатів, коли цим займаються начпрод і штаб тилу і т.д., - корупційний ризик просто величезний. Кухарі несуть щовечора додому величезні сумки з їжею з їдальні, працівники продовольчих складів - те саме, і на КПП їх вільно пропускають, тому що всі «на паях». А на солдатському або курсантському столі залишаються жалюгідні крихти», - вважає Тимчук.

При цьому парламентар підкреслює, що корупція піде на низовий рівень, де їй важко буде протидіяти.

«Розмови про те, що така система відразу зробить харчування якісним, викликають, як мінімум, здивування. Просто за аутсорсингу корупція і крадіжка зосереджуються на «верхньому» рівні, де проводяться тендери, і де їх можна відстежити, і де боротися з ними цілком реально, а за «совкової» системи тотальне злодійство йде «вниз», на рівень окремих частин і підрозділів, де його відстежити практично неможливо», - пояснює координатор «Інформаційного опору».

Дмитро Тимчук також нагадав, що кілька років тому керівництво Міноборони вже намагалися повернути в українську армію наряди на кухню.

«Коли у нас був міністром оборони пан Єжель, він починав викидати з «військового ринку» компанії, які раніше забезпечували харчування, і заводити свої. Тоді виникла фактично кризова ситуація - військові частини сиділи на сухому пайку, а міністр кричав, що він взагалі прибере цей аутсорсинг і поверне наряди на кухню. Тоді цього не сталося. Але зараз аналогічна ситуація», - каже військовий експерт.

Народний депутат також уточнює, що повернення до радянської практики нарядів на кухні в Міноборони це не перехід до стандартів НАТО, а повернення назад.

«Замість того, щоб удосконалювати наявну систему, в першу чергу з урахуванням досвіду країн НАТО, чомусь військове керівництво по суті говорить «давайте повернемося назад», повернемо солдатів на кухню і забудемо про аутсорсинг. І найголовніше, це прикривається стандартами НАТО, що взагалі звучить як байка», - зазначає Тимчук.

Як повідомлялося, у Львівській академії сухопутних військ і в Одеській береговій базі МВС проводиться експеримент, який передбачає передачу функцій продовольчого забезпечення солдатів безпосередньо військовим частинам. В рамках експерименту військовослужбовці вже почали нести службу на кухні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram