ГоловнаСуспільствоЖиття

Найбажанішим подарунком на Новий рік для українців стала готівка

Через кризу українці скоротять витрати на святкування

Найбажанішим  подарунком на Новий рік для українців незалежно від статі є готівка.

Згідно з дослідженням аудиторсько-консалтингової компанії Deloitte, отримати гроші під ялинку хочуть по 55% чоловіків і жінок. В іншому переваги у чоловіків і жінок відрізняються: перші хотіли б у подарунок смартфони або ноутбуки, то другі - подорожі та косметику.

Цього року українці витрачатимуть на новорічні покупки менше, ніж торік. Середня вартість подарунка становитиме близько 140 гривень, тоді як у Європі - 29 євро, тобто в кілька разів більше. 67% учасників дослідження заявили, що у них стало менше грошей. Зниження купівельної спроможності цього року перевищило кризовий 2009 рік.

Дослідження показало, що у більшості громадян зросли витрати на житло, їжу, проїзд та лікування. Через це вони готові економити на розвагах, святах, одязі і - погана новина для держави - на податках.

Скорочення витрат на Новий рік у цьому році це не тільки українська, а й загальноєвропейська тенденція. В Україні бюджет середньостатистичної сім'ї на святкування становитиме 2800 гривень. Deloitte підкреслює, що на тлі майже двократного подорожчання долара, величезної інфляції і негативних очікувань у суспільстві такий бюджет можна назвати оптимістичним.

Нагадаємо, що на Новий рік і Різдво вихідними будуть 1-4 і 7-11 січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram