ГоловнаСуспільствоЖиття

Семерак: Україна готова до складної зими

Кабмін оцінює дефіцит газу в 4-5 млрд кубометрів

Семерак: Україна готова до складної зими
Фото: www.dyvys.in

Кабмін ухвалив низку важливих рішень, які дозволять мінімізувати негативний вплив від того, що Росія припинила постачати природний газ в Україну.

"Завдяки діям уряду і місцевих органів влади сьогодні наша держава готова до тих викликів, з якими вона може зіткнутися під час осінньо-зимового періоду", - заявив міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак в ефірі програми "Шустер Live" у вівторок, 23 вересня, повідомляє прес-служба "Народного фронту".

Семерак розповів, що, зокрема, Кабмін вивчив досвід реалізації муніципальних програм переходу на альтернативні джерела енергії та поширив його на всю країну. "Уряд виділив на це 500 млн грн з бюджету, передбачивши серед них 50 млн на компенсацію кредитних коштів, тим самим мультиплікувавши приблизно 200 млн додаткових коштів для заміни газових котлів", - заявив він.

Також Кабмін запропонував спеціальні тарифи споживачам, які готові замістити газ електрикою або іншими джерелами енергії, і зажадав від місцевих адміністрацій відповідальніше поставитися до опалювального сезону на місцях. Семерак додав, що програма енергоефективності належить до пріоритетних програм і на рівні держави, і на рівні регіонів. "Уряд протягом літа закачував газ у сховища. Ми усвідомлюємо, що сьогодні для такого споживання, яке було минулої зими, нам не вистачає приблизно 4-5 млрд кубометрів газу. Тому ми сподіваємося замістити їх іншими джерелами енергії", - сказав Семерак.

Не менш важливим пунктом, на його думку, є питання енергозбереження, і він повідомив, що в цьому контексті є певні напрацювання. "Хотів би анонсувати відповідний проект енергозбереження з Ощадбанком, який підтримує український уряд - це заміна вікон, утеплення будинків, заміна теплообмінників, заміна пальників на більш сучасні і т.д.", - заявив Семерак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram