ГоловнаКультура
Спецтема
Форум издателей

Президент Форуму видавців: "Ліцензування книг - це дорога в нікуди"

Олександра Коваль вважає, що краще розвивати своє, ніж забороняти чуже

Президент Форуму видавців: "Ліцензування книг - це дорога в нікуди"
Александра Коваль
Фото: Форум издателей

Заява віце-прем'єра Олександра Сича про квотування ввезення російських книг і їх ліцензування має радше політичний характер і не застосована на практиці.

Таку думку висловила Олександра Коваль, президент Форуму видавців, який щорічно проводять у Львові.

"На мою думку, ліцензування книг - це дорога в нікуди, недемократичний, дорогий і неефективний спосіб", - вважає Коваль.

Коваль вважає, що із заяви Сича не зрозуміло, за якими ознаками має здійснюватися ліцензування книг, а також хто повинен це робити. "Якщо ліцензування означає, що кожна книжка перед тим, як потрапити в Україну, повинна бути проаналізована в якійсь структурі, то я не уявляю, скільки персоналу, який нічого не виробляє і не створює додаткової вартості, мав би там працювати", - каже вона.

Перед тим, як обмежити імпорт книг, слід зрозуміти, як це позначиться на українських суб'єктах книжкового ринку, вважає Олександра Коваль. Значна частина українських книгарень має в асортименті 95% імпорту, тому через його різке скорочення всі ці магазини можуть закрити.

Олександра Коваль пропонує збільшити дохід, який приносить кожна російська книжка, привезена в Україну. Зокрема, позбавити пільг українські філії російських видавництв і ввести квоти на продаж української книги в тих магазинах, які торгують російською книгою, оскільки вона, на думку власників таких магазинів, приносить більше доходу. Виручені кошти Коваль пропонує пустити на розвиток українського книговидання, підтримку читання та популяризацію українських авторів.

"Розвиток свого завжди ефективніший, ніж заборона чужого", - резюмувала президент Форуму видавців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram