ГоловнаСуспільствоЖиття

Правозахисники погрожують воювати у війні, яку розпочала влада

У Спілці переконані, що влада пішла на такі дії через страх масового соцпротесту

Правозахисники погрожують воювати у війні, яку розпочала влада
Фото: Макс Левин

Українські правозахисники з впливових організацій висловили своє глибоке обурення скандальним законом Колесніченка-Олійника, який Рада прийняла в режимі "ручного голосування" 16 січня.

Вони переконані, що цим українська влада оголосила війну українському громадянському суспільству, повідомляє ТСН.

Відповідну заяву підписали голова правління Української Гельсінської спілки Микола Козирєв, її виконавчий директор Аркадій Бущенко та директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

"Ми констатуємо, що цей закон порушує найважливіший принцип конституційного правопорядку - принцип верховенства права - і порушує конституційні права громадян України та осіб без громадянства, які проживають на її території. Подивімося правді у вічі - це означає, що владна коаліція оголосила війну громадянському суспільству.

У зв'язку із цим ми заявляємо, що не збираємося в цій, не нами розпочатій війні підписувати пакт про капітуляцію", - йдеться в заяві правозахисників Української Гельсінської спілки і Харківської правозахисної групи.

Правозахисники заявляють, що не заберуться в "соціальне гетто", яке створила влада, і не начеплять собі ярлик "іноземний агент".

Також правозахисники переконані, що влада пішла на такі дії через боязнь масового й організованого соціального протесту.

Нагадаємо, напередодні Верховна Рада України, перед закриттям чергової сесії та перед тим, як депутати пішли на канікули, "під шумок" ухвалила не один десяток скандальних норм, які мали б шанс "не пройти" в разі розгляду їх відповідно до належної процедури.

Впливова міжнародна організація Transparency International переконана, що скандальні закони від більшості загрожують Україні диктатурою. В організації стверджують, що закони можуть знищити будь-які прояви громадянської непокори в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram